Пређи на садржај

Уметност ин ситу

С Википедије, слободне енциклопедије

Уметност ин ситу (in situ) у савременој ликовној уметности означава начин на који се теоријски и практично реализује уметничко дело које је створено у релацији са својим окружењем" односно, на лицу места - in situ, у за то изаберу изложбеном или било ком другом простору. Такво дело ако би се транспортовала, изгубило би смисао јер узима у обзир искључиво окружење у коме је инсталирано.

Ова дела у центар пажње постављају место са свим његовим специфичним карактеристикама, без обзира на то да ли је оно део природног окружења, затворени галеријски или нетипични изложбени простор.

Порекло израза и његова примена[уреди | уреди извор]

Данијел Бирен кључна личност за увођење и афирмацију уметности in situ

Израз in situ који потиче из латинског језика са значењем је на лицу места – укорењено. Он се данас користи у различитим облатима (архитектура, археологија, медицина, биологија, право, информатика…). У архитектонској скулптури термин ин ситу се често користи да опише скулптуру која је уклесана на згради, често са скела, након што је зграда подигнута.

Кључна личност за увођење и афирмацију термина in situ је француски уметник Данијел Бирен, француски уметник , сликар, вајар , визуелни уметник, добитник бројних награда укључујући Златног лава за најбољи павиљон на Венецијанском бијеналу (1986), Он је термин in situ почео да користи с краја 1960-их, када је 1967. уодине урадио свој први рад in situ Од тада овим правцем у уметности он је дефинисао целокупно своје стваралаштво.[1][2]

Џејн Рендел овај термин такође сматра „критичком просторном праксом“  односно праксама која настоји да простор преиспита и трансформише. Рендел сматра да уметност није једини начин да се простор трансформише, већ да је то могуће и кроз архитектуру, књижевност и друге дисциплине све док постоји нека идеја која произилази из спровођења теоријског у праксу.

Други ин ситу уметнички манифест је ланд арт (енгл. land art, дословно: земљана уметност) која такође узма у обзир окружење у којем се вежба, али наглашавајући пејзаж и природу. Овај правац савремене уметности у Америци се развијао шездесетих и седамдесетих година 20. века, као реакција на комерциализацију и извештаченост у уметности. Ова уметност напушта музеје и галерије и развија монументалне пројекте ин ситу у слободном простору у природи. Инспирација за настанак ленд арта су концептуална уметност и минимализам.[3][4]

Опште информације[уреди | уреди извор]

Концепција Недовршене форме #22 (2023), типичан је пример уметности ин суту. Српски уметник Игор Антић ову поставку реализовао је ин ситу у некадашњем верском објекту (Бали бегова џамија, данас Салону 77, ГСЛУ у Нишу). То је амбијентална поставка коју чине просторне конструкције у форми геометријских облика до којих је уметник дошао насумичним или случајним избором на основу компјутерске трансформације ахритектонског плана самог објекта.

Када су заговорници савремене ликовне уметници сватили да у тренутку када уметничко дело изађе из атељеа, оно губи аутономију и долази у корелацију са свиме што га окружује, заинтересоваали су се да своје дело не стварају у атељеу већ да уметнички предмета створе на лицу места - in situ, и за то изаберу изложбени или било који други простор. У том контексту уметност, ин ситу има ове основне катрактеристике:

  • уметничко дело је направљено посебно за локацију домаћина
  • уметничко дело је створено на месту где ће бити приказано, а не на у уметниковом атељеу, одакле је потом инсталирано на другом месту (нпр скулптура исклесана ин ситу - на лицу места).
  • при изради уметничког дело узета је у обзир локацију на којој је оно инсталирано или изложено..

Рад на лицу места или рад ин ситу на месту које прима уметничко дело и за које је оно дизајниранано намеће нову динамику погледа и великим делом карактеришеинтервенцију уметника. Применом различитих материјала који у овиој уметности трпи неке промене, за уметника има функцију „визуелног алата”, а у самој итинеранцији мотива налази се изазов рада посвећеног до краја преиспитивању истовремено аутономије уметничког дела али и његовог јединства са простором у коме се налази, јер је рад створен на лицу места, неодвојив од места на коме је пројектован, и по дефиницији није покретљив.

Галерија[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Daniel Buren, D'une arche aux autres, Travail in situ, Casablanca, a.p.r.e.s éditions, Paris, 2015
  2. ^ Daniel Buren, Travaux in situ & Situé, Istres (livre + DVD), a.p.r.e.s éditions, Paris, 2014
  3. ^ „El Cultural - Revista de cultura y artes referente en España - Elcultural.com en El Español”. El Español (на језику: шпански). Приступљено 2023-06-13. 
  4. ^ Tiberghien, Gilles A., Land Art, Carré, Paris, 2012

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Уметност ин ситу на Викимедијиној остави