Лига бршљана

С Википедије, слободне енциклопедије
Осам универзитета у североисточном делу САД-а, који се такмиче у Лиги бршљана
Заставе универзитета Лиге бршљана се лепршају над колумбијским Виен стадијумом

Лига бршљана (енгл. Ivy League) обухвата 8 најпрестижнијих приватних универзитета у северноисточној САД.[1] То су уједно и неки од најстаријих универзитета у САД. Назив потиче од бршљана који покрива најстарије зграде ових универзитета. Ови универзитети спадају међу најпопуларније у Америци, али и у најселективније по питању пријема студената. Спадају у најбогатије у свету у смислу економских ресурса и привлаче многе научнике широм света. Иако су сви универзитети приватни, примају државна средства за истраживања. Универзитети Лиге бршљана су познати како по високим академским достигнућима, тако и у спортским активностима. Студенти са одличним академски знањем, као и студенти истакнути у неком од спортова, добијају стипендије.

Овај је термин био у употреби још од 1933. године, а постао је званичан након формирања NCAA дивизије I на атлетском саветовању 1954. године.[2] Седам од осам школа је основано током колонијалног периода (Корнел је основан 1865. године), и то чини седам од девет колонијалних колеџа формираних пре Америчке револуције.

Школе Лиге бршљана се генерално сматрају представницима најпрестижнијих школа, и сврставају се међу најбоље универзитете широм света према ставу предузећа U.S. News & World Report.[3] Свих осам универзитета се налази међу првих четрнаест у њиховом извештају из 2019. године о рангирању националних универзитета, укључујући четири на прва три места (Колумбија и Јејл су једнако рангирани на трећем месту).[4] У извештају исте организаје о глобалном рангирању универзитета из 2019, три универзитета Лиге бршљана су рангирани међу првих десет (Харвард – 1. место, Колумбија – 8. место, и Принстон – 9. место), а шест је међу првих двадест. Универзитети са фокусом на додипломске студије, Универзитет Браун и Дартмутски колеџ су рангирани на 99. и 197. месту, респективно.[5][6] Компанија U.S. News је именовала припадника Лиге бршљана најбољим националним универзитетом сваке године током задњих 18 година завршно са рангирањем из 2018. године: Принстон једанаест пута, Харвард два пута, и по две школе су делиле прво место пет пута.

Универзитети у саставу Ајви лиге[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Иако су се индиције за формирање Ајви лиге појавиле десетак година раније, први званични кораци су подузети 1945. године, када је осам председника ових универзитета почело преговоре о формирању заједничке лиге америчког фудбала ради очувања вредности тог спорта, али у једнакој мери очувању вредности академског живота.[7] Први корак ка организовању такмичења унутар лиге је учињен 1952. године са обавештењем да ће од јесени 1953. године сваки универзитет играти са сваким универзитетом у групи бар једном у пет година. Овај план је промењен 1954. године када су председници објавили да ће такмичења у америчком фудбалу бити сваке године, почевши од 1956. и одобрили слична такмичења у више других спортова. Од 1977. године постојала су такмичења у америчком фудбалу, фудбалу, кошарци, а на неким универзитетима и у бејзболу, хокеју, тенису, пливању, рвању. Касније су придружени трчање, голф и веслање. Средином 1970-их уведена су и првенства за жене, најпре у кошарци и хокеју на леду, а касније и у другим спортовима.

Ривалства[уреди | уреди извор]

Иако се ова група елитних универзитета сматра делом једне лиге, током година су се развила многа ривалства.[8] Принстон и Пенсилванија су већ годинама ривали у кошарци. Корнел и Харвард су дугогодишњи ривали у хокеју, а Харвард и Пен у америчком фудбалу. Многи други универзитети Лиге бршњана такође имају озбиљна спортска ривалства. Ривалство између Јејла и Принстона се сматра другим најстаријим у САД. Такмичења су постала толико популарна да су се утакмице почеле играти у Њујорку како би гледаоци могли доћи издалека и гледати утакмице. Популарност спортиста и ривалстава је донело много популарности школама као и зараду од проданих карата.

Постоје такође и академска ривалства међу универзитетима. Ова ривалства се углавном огледају у мишљењима који универзитет има најбоље дипломце, који нуди најбоље стипендије, који познати су завршили који универзитет, итд.

Достигнућа[уреди | уреди извор]

Сваки универзите Лиге бршљана има битна достигнућа. Сви они носе одређену репутацију и сваки универзитет има изврсне програме који су најпре истакнути у пољима медицине и права, чинећи их међу најтраженијим универзитетима на свету. При одабиру студената сви су веома ригорозни како би осигурали само најбоље и најинтелигентније студенте. Многи познати су дипломирали на неком од универзитета Лиге бршљана, као нпр. скорашњи САД Џорџ Буш, Бил Клинтон и Барак Обама. Престиж ових универзитета наводи многе на мишљење да су они само за богатство и елиту. Компаније, углавном правне фирме, медицинске установе и велике корпорације, често траже дипломце Лиге бршљана као потенцијалне запослене.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ivy League
  2. ^ „Ivy League History and Timeline”. Архивирано из оригинала на датум 20. 4. 2016. Приступљено 13. 11. 2015. 
  3. ^ „World's Best Colleges”. Приступљено 3. 7. 2009. 
  4. ^ „National University Rankings”. U.S. News & World Report. Архивирано из оригинала на датум 21. 5. 2011. Приступљено 11. 9. 2013. 
  5. ^ https://www.usnews.com/education/best-global-universities/brown-university-217156/overall-rankings
  6. ^ https://www.usnews.com/education/best-global-universities/dartmouth-college-182670/overall-rankings
  7. ^ „Timeline - Ivy League[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 20. 4. 2016. Приступљено 24. 10. 2016.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  8. ^ The History Of The Ivy League - Best College Reviews

Спољашње везе[уреди | уреди извор]