Лига бршљана

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Осам универзитета у североисточном делу САД-а, који се такмиче у Лиги бршљана

Лига бршљана (енгл. Ivy League) обухвата 8 најпрестижнијих приватних универзитета у северноисточној САД.[1] То су уједно и неки од најстаријих универзитета у САД. Назив потиче од бршљана који покрива најстарије зграде ових универзитета. Ови универзитети спадају међу најпопуларније у Америци, али и у најселективније по питању пријема студената. Спадају у најбогатије у свету у смислу економских ресурса и привлаче многе научнике широм света. Иако су сви универзитети приватни, примају државна средства за истраживања. Универзитети Лиге бршљана су познати како по високим академским достигнућима, тако и у спортским активностима. Студенти са одличним академски знањем, као и студенти истакнути у неком од спортова, добијају стипендије.

Универзитети у саставу Ајви лиге[уреди]

Галерија[уреди]

Историја[уреди]

Иако су се индиције за формирање Ајви лиге појавиле десетак година раније, први званични кораци су подузети 1945. године, када је осам председника ових универзитета почело преговоре о формирању заједничке лиге америчког фудбала ради очувања вредности тог спорта, али у једнакој мери очувању вредности академског живота.[2] Први корак ка организовању такмичења унутар лиге је учињен 1952. године са обавештењем да ће од јесени 1953. године сваки универзитет играти са сваким универзитетом у групи бар једном у пет година. Овај план је промењен 1954. године када су председници објавили да ће такмичења у америчком фудбалу бити сваке године, почевши од 1956. и одобрили слична такмичења у више других спортова. Од 1977. године постојала су такмичења у америчком фудбалу, фудбалу, кошарци, а на неким универзитетима и у бејзболу, хокеју, тенису, пливању, рвању. Касније су придружени трчање, голф и веслање. Средином 70-их уведена су и првенства за жене, најпре у кошарци и хокеју на леду, а касније и у другим спортовима.

Ривалства[уреди]

Иако се ова група елитних универзитета сматра делом једне лиге, током година су се развила многа ривалства.[3] Принстон и Пенсилванија су већ годинама ривали у кошарци. Корнел и Харвард су дугогодишњи ривали у хокеју, а Харвард и Пен у америчком фудбалу. Многи други универзитети Лиге бршњана такође имају озбиљна спортска ривалства. Ривалство између Јејла и Принстона се сматра другим најстаријим у САД. Такмичења су постала толико популарна да су се утакмице почеле играти у Њујорку како би гледаоци могли доћи издалека и гледати утакмице. Популарност спортиста и ривалстава је донело много популарности школама као и зараду од проданих карата.

Постоје такође и академска ривалства међу универзитетима. Ова ривалства се углавном огледају у мишљењима који универзитет има најбоље дипломце, који нуди најбоље стипендије, који познати су завршили који универзитет, итд.

Достигнућа[уреди]

Сваки универзите Лиге бршљана има битна достигнућа. Сви они носе одређену репутацију и сваки универзитет има изврсне програме који су најпре истакнути у пољима медицине и права, чинећи их међу најтраженијим универзитетима на свету. При одабиру студената сви су веома ригорозни како би осигурали само најбоље и најинтелигентније студенте. Многи познати су дипломирали на неком од универзитета Лиге бршљана, као нпр. скорашњи САД Џорџ Буш, Бил Клинтон и Барак Обама. Престиж ових универзитета наводи многе на мишљење да су они само за богатство и елиту. Компаније, углавном правне фирме, медицинске установе и велике корпорације, често траже дипломце Лиге бршљана као потенцијалне запослене.

Референце[уреди]

  1. ^ Ivy League
  2. ^ „Timeline - Ivy League[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала на датум 20. 04. 2016. Приступљено 24. 10. 2016.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  3. ^ The History Of The Ivy League - Best College Reviews

Линкови[уреди]