ФК Бачка Бачка Паланка

Из Википедије, слободне енциклопедије
ФК Бачка
FK Backa.png
Надимак Плави са Дунава
Основан 1945. год.; 71 год. (1945)
стадион Стадион Славко Малетин Вава, Бачка Паланка
(Капацитет: 5.500)
Тренер Србија Спасоје Јелачић
Лига Прва лига Србије
2015/16. Прва лига Србије, 4. [1]
Тимске боје Тимске боје Тимске боје
Тимске боје
Тимске боје
 
Домаћи дресови
Тимске боје Тимске боје Тимске боје
Тимске боје
Тимске боје
 
Гостујући дресови

ФК Бачка је фудбалски клуб из Бачке Паланке и тренутно се такмичи у Првој лиги Србије пошто је у сезони 2013/14. освојио прво месту у Српској лиги група Војводина, и тако се после 26. године, клуб вратио у други ранг такмичења. Бачка је један од најуспешнијих фудбалских клубова из Србије на вечној табели друге савезне лиге Југославије.

Историја[уреди]

Клуб је основан 1945. године, и игра на стадиону Славко Малетин Вава, капацитета 5.500 места, који је свечано отворен 7. јула 1951. године. „Бачка“ је први пут изборила пласман у другу савезну лигу у сезони 1959/60., и том приликом се задржава једну сезону и враћа у трећу лигу. Након тога у сезони 1961/62. Бачка се враћа у Другу савезну лигу и задржава се читавих 14. сезона за редом што није успело пуно клубова у тој лиги. За један од највећих успеха се сматра и улазак у јединствену другу савезну лиги у сезони 1988/89. Укупно је Бачка провела 16. сезона у другој лиги СФР Југославије. Такође један од највећих успеха „Бачке“ је и учешће у четвртфиналу Купа Југославије у сезони 1968/69., када је Хајдук Сплит тек у продужецима победом од 2:1 успео да обезбеди пролаз даље. Клуб је још неколико пута учествовао у самим завршницама националног купа а последње учешће било је у сезони 1993/94. када је у осмини финала „Бачка“ елиминисана од стране Нишког Радничког. Захваљујући изванредном играчком кадру Бачка је постигла низ добрих резултата за памћење у првенственим мечевима, док је у првенственим, куп и пријатељским побеђивала и прволигаше као што су Партизан, Динамо Загреб, ОФК Београд, Војводина, Спартак, Борац Бања Лука, Пролетер, Ријека, Осијек...[2]

Новија историја[уреди]

Бачка је други савезни ранг играла последњи пут у сезони 1988/89. и од тад је готово цео период била Српсколигаш са краћим излетима у зонској лиги услед финансијске кризе клуба. Ипак, Бачка је успела да преброди кризу и прво је у сезони 2012/13. заузела прво место у Војвођанској лиги група запад а одмах након тога у сезони 2013/14. освојила прво место у Српској лиги група Војводина и пласирала се у Прву лигу Србије. Биће то 17. сезона Бачке у другом савезном рангу.

Стадион[уреди]

Стадион Славко Малетин Вава има капацитет од 4.500 места, од тога половина седећих. Западна трибина је комплетно покривена и сва места су седећа. Источна трибина је стајаћа и није покривена.

Тренутна постава[уреди]

Бр. Позиција Играч
1 Србија Г Владимир Вујасиновић
2 Србија O Зоран Зец
3 Србија O Никола Лаћарак
4 Србија C Срећко Танчић
5 Србија O Душан Авакумовић
6 Србија O Стефан Радоја
7 Србија C Марко Зечевић
8 Србија C Драган Каранов
9 Србија H Стефан Трифковић
10 Србија C Мирослав Бјелош
11 Србија H Радован Ивковић
Бр. Позиција Играч
12 Србија Г Никола Студен
13 Србија H Дамир Чековић
14 Србија C Милован Дмитровић
15 Србија C Стефан Марић
16 Србија O Стефан Вучковић
17 Србија O Душан Мијић
18 Србија C Дане Дукић
19 Србија Г Иван Немет
20 Србија H Страхиња Стричевић

Навијачи[уреди]

Поред бројне публике и симпатизера Бачка има и своје ватрене навијаче који се називају "Плава Гарда 1989". Група је основана у сезони 1988/89. када је Бачка још играла другу савезну лигу. Након суноврата клуба навијање постаје повремено, неколико група се појављивало у међувремену да би се коначно у сезони 2013/14. испратила цела сезона код куће и добар део гостовања. Очекује се јачање групе и прикључење више старијих екипа пошто је Бачка ушла у савезни ранг.

Окупљају на источној трибини где су се одувек окупљали ватренији навијачи.

Занимљивости[уреди]

  • Први радио репортер „Бачке“ био је Миленко Гаврилов - Уја, техничар и спикер, који је први пренос обавио 27. маја 1951. из Сомбора.
  • ФК Бачка БП има и своју химну, чији је аутор Ранко Лешков, дугогодишњи играч овог клуба. Химна је први пут певана 28. августа 1946. године у сред Бечеја, после убедљиве победе са 3:0 над екипом „Јован Црни“ из Бечеја. Химна је једна од најстаријих фудбалских химни у Србији.[3]

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]