Филосторгије

С Википедије, слободне енциклопедије

Филосторгије (грчки: Φιλοστόργιος; 368 – 439. н. е.) је био историчар аномејске хришћанске цркве у 4. и 5. веку. Аномоеанизам је доводио у питање Тројствени однос између Бога Оца и Христа и сматран је јеретички од стране Цркве, која је усвојила израз "хомозијон", или "консубстанциал", да би се описао однос између Оца и Сина у Никејског симбола вере.

Веома је мало информација о његовом животу. Он је рођен у Борисусу, у Кападокије од родитеља Еулампије и Картерија,[1] а у Константинопољу је почео да живи од своје двадесете године. Он је споменуо да долази из једне аријанске породице, а у Константинопољу му се придружио Еномије, који у свом послу добија велику похвалу од Филосторгија.

Написао је историју арианске контроверзе под насловом Црквена историја (Εκκλησιαστικη ιστορια). Оригинално дело Филострогија се појавило између 425 и 433, другим речима, нешто раније него Историја Сократа из Константинопоља, а формирано је од дванаест томова обрађених у две књиге. Оригинал је сада изгубљен. Међутим, један примерак је пронађен од стране историчара Фотија из деветог века, у његовој библиотеци у Цариграду, који је написао његов сажет примерак. Други су такође вршили позајмице од Филострогија, а нарочито је то рађено од стране аутора Артеија Пасиоса (Артемије је легендарни мученик под Јулианом Апостатом) и тако је, упркос евентуалном нестанку првобитног текста, могуће формирати неку идеју о томе шта садржи преглед епитома и других референци.[2] Ову реконструкцију онога што је могло бити у тексту прво је објављено на немачком, од стране белгијског филолога Јозефа Бидеза 1913; Треће, ревидирано издање његовог рада који је покренуо Фриедхелм Винкелман објављен је 1981. године; ово издање је недавно превео на енглески Филип Р. Амидон.

Написао је и расправу против Порфирија, који је изгубљена.[3]

Издања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 9, chapter 9.
  2. ^ Philostorgius Church History, editor and translator Philip R. Amidon, S.J. (Atlanta: Society of Biblical Literature, 2007), xxi
  3. ^ Philostorgius, in Photius, Epitome of the Ecclesiastical History of Philostorgius, book 10, chapter 10.

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Студије
  • Bruno Bleckmann, "Apokalypse und kosmische Katastrophen: Das Bild der theodosianischen Dynastie beim Kirchenhistoriker Philostorg," in Brandes, Wolfram / Schmieder, Felicitas (hg), Endzeiten. Eschatologie in den monotheistischen Weltreligionen (Berlin, de Gruyter, 2008) (Millennium-Studien / Millennium Studies / Studien zu Kultur und Geschichte des ersten Jahrtausends n. Chr. / Studies in the Culture and History of the First Millennium C.E., 16), 13–40.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]