Финансијска касарна у Купинову

С Википедије, слободне енциклопедије
Финансијска касарна у Купинову
Финансијска касарна
Опште информације
МестоКупиново
ОпштинаПећинци
Време настанка18. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе

Финансијска касарна у Купинову, месту у општини Пећинци, подигнута је у 18. веку, за потребне граничарске службе, у време Војне границе. С обзиром да је у Купинову тада постојала скела са живим прометом, претпоставља се да су у кући боравили финансијски службеници — цариници. Отуда и назив „Финансијска касарна“.[1]

Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Грађена је као приземни објекат, правоугаоне основе, са дворишним трактом. Једноставно је обликована, са високим и стрмим четвороводним кровом који припада типу кровова граничарских објеката. Обрада фасада је скромна, без украса, са уским вратима постављеним на средини главне фасаде и по три прозорска отвора са сваке стране. Честим преправкама фасаде су изгубиле првобитни изглед, а објекат у целини на својој аутентичности.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.