Финансијска касарна у Купинову

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Финансијска касарна у Купинову
Finansijska kasarna u Kupinovu.jpg
Финансијска касарна
Опште информације
МестоКупиново
ОпштинаПећинци
Време настанка18. век
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Финансијска касарна у Купинову, месту у општини Пећинци, подигнута је у 18. веку, за потребне граничарске службе, у време Војне границе. С обзиром да је у Купинову тада постојала скела са живим прометом, претпоставља се да су у кући боравили финансијски службеници — цариници. Отуда и назив „Финансијска касарна“.[1]

Представља непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Грађена је као приземни објекат, правоугаоне основе, са дворишним трактом. Једноставно је обликована, са високим и стрмим четвороводним кровом који припада типу кровова граничарских објеката. Обрада фасада је скромна, без украса, са уским вратима постављеним на средини главне фасаде и по три прозорска отвора са сваке стране. Честим преправкама фасаде су изгубиле првобитни изглед, а објекат у целини на својој аутентичности.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.