Френулум малих усана

С Википедије, слободне енциклопедије
Френулум малих усана
Спољашњи генитални органи жене. Мале усне су раздвојене (френулум малих усана је означен као Френулум пуденди)
Детаљи
Идентификатори
ЛатинскиFrenulum labiorum pudendi
TAA09.2.01.008
FMA20404
Анатомска терминологија

Френулум малих усана четвероугао или задња комисура малих усана (фр. fourchette, лат. frenulum labiorum pudendi) анатомска је структура у којој се иза вагине спајају мале усне, а испред ануса (њихов предњи спој/спој повија клиторис као и препуцијум и френулум). Он је део вулве (спољних гениталних органа – укључујући монус, клиторис, уретру/вагинални отвор, велике/мале усне), део перинеума (излаз карлице, између пубичне симфизе и тртица).[1]

Етимологија[уреди | уреди извор]

Френулум малих усана на француском језику је названа fourchette што у преводу значи „виљушка“ или „попречна кост“, због свог његовог облика.

Физиологија[уреди | уреди извор]

Френулум малих усана се током порођаја растеже како би се прилагодио пролазу бебе (глава бебе је највећи изазов).

Патологија[уреди | уреди извор]

Френулум малих усана може бити поцепан:

  • Током порођаја услед изненадног и прекомерног истезања отвора вулве. Да би спречилило његово цепање на насумичан начин, акушери и, ређе, бабице могу да ураде епизиотомију, што је намеран рез направљен у међици почевши од френулума и пут назад дуж перинеума ка анусу. Понекад се овај хируршки рез може проширити на перинеално тело и на тај начин смањити функција аналног сфинктера. Стога су се неки акушери одлучили да изврше постериорно-латерални рез у перинеуму како би спречили појаву ове потенцијалне компликације. Разлог за извођење епизиотомије је тај што се рез може лако поправити и смањити време зарастања, за разлику од поцепаног вагиналног отвора који би потенцијално могао захватити мишиће перинеума и ректум. Санација поцепаног вагиналног отвора услед великог порођаја има дуже време зарастања. Епизиотомије се раде као процедуре које помажу у вагиналном порођају великих потомака и превенцији вагиналног кидања у друге структуре перинеума.[2]
  • У актима насиља у којима долази до насилног продирања у вагину, као што је силовање. Када се френулум насилно цепа и долази до обилног крварења које понекад захтева хируршко шивање ради заустављања крварења.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ PA (2022-02-16). „Frenulum of the labia minora”. Pocket Anatomy (на језику: енглески). Приступљено 2023-09-29. 
  2. ^ Borrman, Mary J.; Davis, Deborah; Porteous, Alison; Lim, Boon (2020). „The effects of a severe perineal trauma prevention program in an Australian tertiary hospital: An observational study”. Women and Birth. 33 (4): e371—e376. ISSN 1871-5192. doi:10.1016/j.wombi.2019.07.301. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Молимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).