Пређи на садржај

Фудбалски савез Босне и Херцеговине

С Википедије, слободне енциклопедије
Фудбалски савез Босне и Херцеговине
УЕФА
Грб савеза
Основан1992.; пре 32 године (1992)
СедиштеСарајево
Чланство у ФИФА од1996.
Чланство у УЕФА од1998.
ПредседникЕлведин Бегић
Веб страницаwww.nfsbih.ba

Фудбалски/Ногометни савез Босне и Херцеговине (Ф/НСБиХ) савез је који се стара о организовању и развоју фудбала на простору целе Босне и Херцеговине.

Распадом СФР Југославије и Фудбалски савез СР Босне и Херцеговине је престао да постоји. Априла 1992. године основан је Ногометни савез Босне и Херцеговине (НСБиХ) који је одмах тражио чланство у УЕФА и ФИФА. Због ратних дејстава и немогућности рада, примљен је тек 1996. године као пуноправни члан ФИФЕ и придружени члан УЕФЕ. На састанку УЕФЕ у Даблину, Ирска 1998. године НСБиХ постао је пуноправни члан УЕФЕ-е.

Исте 1992. године формиран је и Фудбалски савез Републике Српске.

Генерална скупштина НСБиХ одржана је 15. априла 2000. године на којој је усвојен Статут, без присуства представника Фудбалског савеза Републике Српске, који се у сезони 2002/2003. придружује Фудбалско/Ногометном или Ногометно/Фудбалском савезу Босне и Херцеговине.

Због сложене структуре на терену мора се као и у другим институцијама Босне и Херцеговине водити рачуна о заступљености сва три народа. Тако је Председништво састављено од три члана (три конститутивна народа) од којих је један председник и два потпредседника. Обавезна је ротација сваких 16 месеци.

Тренутно дужност председника обавља Сулејнам Чолаковић, а потпредседници су Богдан Чеко и Иљо Домниковић. Вд. генералног секретара је Јасмин Баковић, а портпарол савеза је Славица Пецикоза.

Фудбалско/Ногометни савез Босне и Херцеговине води рачуна о свим репрезентативним селекцијама и организацији заједничке Премијер лиге, Купа Босне и Херцеговине, Супер купа и Купа БиХ за жене. Такмичење у првим и нижим лигама сваки на својој територији организују Ногометни савез БиХ и Фудбалски савез Републике Српске.

Тренер фудбалске репрезентације БиХ (2010) је Сафет Сушић.

Савез има сједиште у Сарајеву, Ферхадија 30.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]