Фудбалски савез Северне Ирске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Фудбалски савез Северне Ирске
УЕФА
Грб савеза
Изворно име Irish Football Association
Основан 1880.
Седиште Белфаст
Чланство у ФИФА од 1911.
Чланство у УЕФА од 1954.
Остала чланства ИФАБ
Председник Џим Шо
Веб страница http://www.irishfa.com/

Фудбалски савез Северне Ирске (ФССС) (енгл. Irish Football Association (IFA)) је највиша фудбалска организација Северне Ирске, која руководи развојем фудбалског спорта, организовањем такмичења у земљи и води бригу о фудбалским репрезентацијама Северне Ирске. Седиште савеза је у Белфасту, а тренутни председник савеза је Џим Шо.

Историја[уреди]

Фудбалски савез Ирске је основан 18. новембра 1880. од стране фудбалских клубова са подручја Белфаста, а у почетку је функционисао као организационо тело за фудбал у целој Ирској. То је четврти најстарији национални фудбалски савез у свету, после ФА Енглеске, Шкотске и Велса.

Убрзо након поделе Ирске, 1921. је основан Фудбалски савез Ирске (данашњи ФА Републике Ирске) као ривалски савез да управља фудбалским спортом у ономе што ће 1922. постати Ирска Слободна Држава. Фудбалски савез Северне Ирске се 1928. због одређеног неслагања повукао из ФИФА, а поново је постао члан 1946. године.

Фудбалски савез је и након поделе Ирске 20-их година 20. века све до 1950. селектовао у национални тим играче из целе Ирске, а не само из Северне Ирске где му се након поделе ограничило деловање. Од 1936. и Фудбалски савез Републике Ирске је селектовао играче из целе Ирске, али је престао са тим након што је ФС Северне Ирске поново постао члан ФИФА-е 1946. године. Оба савеза су након поделе тврдила да представљају цело острво, па су се у међународним такмичењима такмичили под именом Ирска, а тек од 1954. национални тимови ова два савеза се такмиче под именима Северна Ирска и Република Ирска.

Чланом Светске фудбалске федерације ФИФА постао је 1911., а Европске фудбалске уније УЕФА 1954. године.

Такмичења[уреди]

Фудбалска лигашка такмичења на нивоу Северне Ирске организована су на следећи начин:

Мушкарци
Жене
Куп такмичења

Статистика[уреди]

Комплетна активност бављена фудбалским спортом на територији ФС Северне Ирске се обавља са укупно:[1]

  • регистрованих фудбалских клубова 829
  • регистрованих играча 38.820
  • нерегистрованих играча: 53.500

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]