Хила

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друге употребе, погледајте Хила (вишезначна одредница).
Waterhouse Hylas and the Nymphs Manchester Art Gallery 1896.15.jpg

Хила (грч. Ύλας, лат. Hylas) је син Теодаманта, краља Ларисе и нимфе Менодике, Хераклов пратилац у походу Аргонаута.[1]

Митологија[уреди]

На походу у Колхиду, Аргонаути су својим бродом пристали уз обалу да попуне залихе воде и хране. Херакло је послао младог Хила да му у шлему донесе мало воде са оближњег извора. На извору, тамошње нимфе, када су угледале прелепог Хила, увукле су га у воду и нису га више пуштале. Полифем је зачуо очајнички крик Хила, и заједно са Хераклом је пошао у потрагу за њим. Како га нису пронашли, за неко време су одгодили и путовање, тако да је Полифем остао у Мизији и ту утемељио град Киос, а Херакло се вратио у Лидију, где је по одлуци богова морао служити код краљице Омфале.

О Хилу[уреди]

Ова епизода о Хилу је позната из многих верзија о Аргонаутима, а самостални еп „Хилас“, написао је у првој половини 3. века пре нове ере александријски песник Теокрит.

Сачувано је, из античког доба, много осликаних ваза, рељефа и мозаика са приказом „Отмице Хила“, а највећи мозаик је нађен у околини Рима. Мозаик потиче из 3. века а данас се налази у Ермитажу. Можда једна од најпознатијих скулптура је „Хила и нимфе“, рад Џ. Џибсона из 1826. године. Скулптура се налази у Тејт галерији у Лондону.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб. 

Спољашње везе[уреди]

Више информација на тему
Хила
пронађите на Википедијиним сестринским пројектима:
Претражите Оставу Медији на Остави