Хила

Из Википедије, слободне енциклопедије
Waterhouse Hylas and the Nymphs Manchester Art Gallery 1896.15.jpg

Хила (грч. Ύλας, лат. Hylas) је син Теодаманта, краља Ларисе и нимфе Менодике, Хераклов пратилац у походу Аргонаута.[1]

Митологија[уреди]

На походу у Колхиду, Аргонаути су својим бродом пристали уз обалу да попуне залихе воде и хране. Херакло је послао младог Хила да му у шлему донесе мало воде са оближњег извора. На извору, тамошње нимфе, када су угледале прелепог Хила, увукле су га у воду и нису га више пуштале. Полифем је зачуо очајнички крик Хила, и заједно са Хераклом је пошао у потрагу за њим. Како га нису пронашли, за неко време су одгодили и путовање, тако да је Полифем остао у Мизији и ту утемељио град Киос, а Херакло се вратио у Лидију, где је по одлуци богова морао служити код краљице Омфале.

О Хилу[уреди]

Ова епизода о Хилу је позната из многих верзија о Аргонаутима, а самостални еп „Хилас“, написао је у првој половини 3. века пре нове ере александријски песник Теокрит.

Сачувано је, из античког доба, много осликаних ваза, рељефа и мозаика са приказом „Отмице Хила“, а највећи мозаик је нађен у околини Рима. Мозаик потиче из 3. века а данас се налази у Ермитажу. Можда једна од најпознатијих скулптура је „Хила и нимфе“, рад Џ. Џибсона из 1826. године. Скулптура се налази у Тејт галерији у Лондону.

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Замаровски, Војтех (1985). Јунаци античких митова: Лексикон грчке и римске митологије. Загреб. 

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: