Немејски лав

С Википедије, слободне енциклопедије
Херакло се рве са Немејским лавом
Франсиско Зурбаран, 1634.

Немејски лав је у грчкој митологији било створење, које је живело у Немеји. Обично се сматрао потомком Тифона и Ехидне, а некад су се његовим родитељима сматрали Зевс и Селена. Убио га је Херакле.

Митологија[уреди | уреди извор]

Херакле убија немејског лава;
Шпанска фреска из 3. века

Хераклов први од дванаест задатака је био да убије немејског лава, и као доказ донесе његову кожу краљу Еуристеју. Кожа тога лава била је тако дебела да је ниједно оружје направљено од човека или бога није могло пробити, а могла га је убити само људска рука. Херакло је покушао луком и стрелом те тољагом и бронзаним мачем, али није успио. Херакло је потом одбацио све своје оружје и рвао се с лавом на тлу. На крају га је задавио и угушио га.

Након његове смрти, Херакло му је сатима покушавао одерати кожу. Био је бесан јер је мислио да неће успети испунити свој задатак. Међутим, Атина је дошла прерушена у старицу и помогла му да схвати да најбоље оруђе којим би могао раздерати лављу кожу јесу лавље канџе.

Испунио је задатак и носио је непробојну кожу као свој оклоп. Краљ Еуристеј видевши га тако прекривеног, од страха се сакрио у велику бронзану посуду. После тога све је нове задатке Хераклу задавао гласник.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]