Храм у Луксору

Амонов храм у Луксору
Luxor-Tempel Pylon 08.jpg
Обелиск ипсред храма
Храм у Луксору на мапи Египта
Храм у Луксору
Приказ на мапи Египта
Место Египат
Координате25° 42′ 00″ СГШ; 32° 38′ 21″ ИГД / 25.700058° СГШ; 32.639178° ИГД / 25.700058; 32.639178
Историја
ГрадитељАменхотеп III
Рамзес II
Периоднов
Улаз у Храм у Луксору
Колонада сфинги

Храм у Луксору је велики комплекс храмова из доба Старог Египта на источној обали Нила. Налази се у данашњем граду Луксор (древна Теба, основана 1400. године п. н. е).

Храм је посвећен Тебанској тријади богова: Амону, његовој жени Мут и сину Консу, богу Месеца. Саграђен је у доба Новог царства. Прво светилиште је подигнуто у време Дванаесте династије. Фараон Аменофис III је подигао садашњи јужни део храма са Двораном са стубовима и двориштем. Под владавином Аменофиса IV храм је затворен, а у близини је подигнут храм богу Атону. Тутанкамон је доградио Дворану са стубовима. Рамзес II је сазидао велики пилон у дворишту са својим колосалним седећим статуама и обелисцима (десни обелиск је 1833. пренесен у Париз и данас се налази на тргу Конкорд). Нектанебос I је изградио двориште испред пилона, а алеја сфинги која је водила до Карнака, била је украшена дрвећем и цвећем. Александар Велики је модификовао централно светилиште; уместо четири централна стуба подигао је капелу. За време Римљана храм је интегрисан у тврђаву. У првим вековима хришћанства овде су подигнуте четири цркве.

Храм је био познат по фестивалу „опет“, када су култне статуе богова транспортоване барком из оближњег Карнака. Фестивал је трајао 11 дана, а касније је продужен на 27 дана. Ова церемонија је симболизовала плодност и сједињење бога Амона са супругом Мут.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]