Карнак

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Карнак на мапи Египта
Карнак
Карнак
Карнак на карти Египта

Карнак (енгл. Karnak Temple Complex, арап. الكرنك ал Карнак - „утврђено село“) је село у Горњем Египту на десној обали Нила, око 2,5 километра североисточно од Луксора. По њему је име добила северна половина рушевина Тебе (око 3200. године п. н. е.) која представља највећи ансамбл храмова из фараонског доба Египта. Храмови у Карнаку су од 1979. на листи Светске баштине Унеска.

Храмови у Карнаку[уреди | уреди извор]

Мапа храмова у Карнаку
Алеја сфинги на улазу у храм у Карнаку
Стела из Карнака, фотографија из 1850.

Комплекс храмова, увећаван и мењан много пута, одражава променљиву срећу Египатског царства. Градња је почела у 16. веку п. н. е. Око 30 фараона је дало допринос у изградњи храмова. Главни део храма (Амонова секција) подигнут је у доба Осамнаесте династије.

Камен пешчар за изградњу харамова и стубова довлачен је из каменолома Гебел Силисила, око 150 километара јужније.[1]

Подељен је на три зидовима одвојена дела која су посвећена боговима:[2]

  • Амону (централни и највећи део храма, једини који је отворен за посете)
  • Ментуу (тебански бог-ратник)
  • Муту (божанска супруга бога Амона)

Ту су још Атонов храм и храм Аменхотепа IV (срушен после његове смрти). Неколико алеја сфинги (са људским или овнујским главама) спајају Амонов и Мутов део храма са храмом у Луксору.

Храм у Карнаку је чувен због својих 134 масивних стубова организованих у 16 редова у Сали стубова. Од њих су 122 стуба висока 10 m, а преосталих 12 стубова су висока 21 m, са пречником од преко три метра. Архитрави на врху ових стубова тешки су 70 тона. Још није сасвим јасно како су Египћани подигли овако тешке конструкције на ту висину. Једна теорија је да су коришћене полуге, а друга је да су коришћене рампе од цигле и блата.

Храм има чак 10 пилона (монументалних капија), одвојених палатама и дворанама.

Салу стубова су саградили фараони Сети I и Рамзес II. Она има површину од 4.850 квадратних метара.

Цар Константин је 356. наредио затварање свих паганских храмова у Римском царству. До тада је храм у Карнаку већ био углавном напуштен. У његовим рушевинама настале су хришћанске цркве. Први савремени европски опис Карнака потиче из 1589. Начинио га је непознати Венецијанац. Европљани су посетили и описали храмове у Карнаку у 18. и 19. веку.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Time Life Lost Civilizations series: Ramses II: Magnificence on the Nile (1993) стр. 53-54
  2. ^ Arnold: Die Tempel Ägyptens, Götterwohnungen, Baudenkmäler, Kultstätten, Artemis & Winkler, Zürich. 1992. ISBN 978-3-86047-215-6., Der Amun-Bezirk von Karnak стр. 111-123, Der Month-Bezirk von Karnak стр. 123-125, Der Mut-Bezirk von Karnak стр. 125

Спољашње везе[уреди | уреди извор]