Цвијета Зузорић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Цвијета Зузорић - Пешони
Cvijeta Zuzoric.png
Цвијета Зузорић
Датум рођења 1552.
Место рођења Дубровник
 Дубровачка република
Датум смрти (1648-11-30)30. новембар 1648.
Место смрти Анкона

Цвијета Зузорић - Пешони (Дубровник, 1552 – Анкона, 30. новембар 1648[1]) је била племкиња, поета и песникиња из ренесансног Дубровника.

Биографија[уреди]

Рођена је у истакнутој трговачкој породици као једна од пет ћерки. Образовање је стекла у Анкони, где се још као млада преселила код сестре Нике Зузорић. Приклонивши се очевој вољи удала се за фирентинског племића, трговца Бартоломеа Пешонија, с којим се преселила у Фиренцу, а потом као супруга конзула поново вратила у свој родни град Дубровник. Око себе је окупљала бројне уметнике. Била је предмет обожавања у кругу песника окупљених у „академији сложних“ (лат. Accademia degli Concordi).

Опевали су је и посветили јој своја дела песници Динко Златарић, Михо Бунић и Никола Гучетић, као и Торквато Тасо који јој је посветио три сонета и пет мадригала. Претпоставља се да је и сама писала песме, премда ништа од њих није сачувано.

Цвијета Зузорић, Марко Мурат

Павиљон[уреди]

У Београду након Првог светског рата, Бранислав Нушић је покренуо иницијативу, а касније је и основано друштво пријатеља уметности под њеним именом. Ово друштво је подигло павиљон на Калемегдану за уметничке изложбе и данас се користи у исте сврхе.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]