Црква Светог Јустина Философа и Светог Јустина Ћелијског у Врању

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Св. Јустина Философа и Св. Јустина Ћелијског
Основни подаци
Статусхришћанска православна богомоља
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија врањска
Оснивање2005.
ПосвећенСветом Јустину Философу и Светом Јустину Ћелијском
Локација
МестоВрање, Град Врање
ДржаваСрбија

Црква Светог Јустина Философа и Светог Јустина Ћелијског у Врању, градском насељу на територији града Врања, православни је храм који припада Епархији врањској Српске православне цркве.[1][2]

Црква посвећена Светом Јустину Философу и Светом Јустину Ћелијском подигнута је 14. јуна 2005. године, у дворишту обновљене куће Аве Јустина, када је положен је камен темељац.

Храм је мањих димензија, замишљен као спомен-капела, завршен је до 2010. године и освештан од Патријарха српског Иринеја.[3] Исте године, на редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне Цркве, Ава Јустин Поповић унет је у Календар Светих, а за дан празновања одређен је 14. јун, спомен Светог Јустина Философа.

Данас је црква живописана у неовизантијском стилу, а највећа светиња која се у њему чува јесте део светих моштију Преподобног Аве Јустина, добијених 2019. године из манастира Ћелије.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Шематизам”. Епархија врањска. Приступљено 7. 3. 2024. 
  2. ^ „Освештан храм у Врању”. РТС. Приступљено 7. 3. 2024. 
  3. ^ „Освећење цркве Светог мученика Јустина Философа и Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског”. СПЦ. Приступљено 7. 3. 2024. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]