Црква Успења Пресвете Богородице у Вршцу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Успења Пресвете Богородице
Основни подаци
Типцрква
ЈурисдикцијаСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија банатска
Оснивање17611768.
ПосвећенУспењу Пресвете Богородице
Локација
МестоВршац, Град Вршац
Држава Србија

Црква Успења Пресвете Богородице позната и као Мала црква и Алексина црква у Вршцу припада Епархији банатској Српске православне цркве.

Црква је зидана у време епископа Јована Георгијевића од 1761. до 1768. године, а освештана је 1775. године од епископа Викентија Поповића.

Овај храм представља праву уметничку ризницу јер су на њеном украшавању радили многи познати уметници. Иконостас је радио Арсеније – Арса Теодоровић у периоду од 1792. до 1809. године. Историчари уметности сматрају да иконе изнад северних двери, на којима се приказује Христово страдање и рођење Пресвете Богородице, спадају међу најбоља Теодоровићева остварења, нарочито по изузетном примеру композиционог кружног решења које је ретко у српском сликарству. Зидне слике при рестаурацији храма 1946. године радио је сликар Карел Ноправник. У ризници овог храма налазе се два Јеванђеља од велике историјске важности. Прво Јеванђеље штампано је у Москви 1762. године и поклон је Алексија Николића, док је друго Јеванђеље даровао храму епископ Јован Георгијевић. Најстарија матична књига датира из 1767. године.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]