Шамил Басајев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шамил Басајев
Shamil Basaev2.jpg
Шамил Басајев
Пуно име Шамил Салманович Басајев
Датум рођења 14. јануар 1965.
Место рођења Дишне Ведено
 Совјетски Савез
Датум смрти 10. јул 2006.
Место смрти Јекажево
 Русија

Шамил Салманович Басајев (рус. Шамиль Салманович Басаев; Дишне Ведено, 14. јануар 1965Јекажево, 10. јул 2006) је био потпредседник непризнате сепаратистичке владе у избеглиштву Чеченске републике Ичкерије, вођа исламистичке гериле и самодекларисани терориста. Почевши од 2003. године користи псеудоним и титулу Абдулах Схамил Абу-Адрис, емир бригаде шехита 'Ријадус Салихиин'.

Шамил Басајев је одговоран за бројне терористичке нападе на цивиле и герилске нападе на снаге безбедности на територији Русије и ван ње. Најпознатији су опсада Московског позоришта и талачка криза у Беслану[1]. Сматран је неспорним вођом радикалног крила чеченског побуњеничког покрета против присуства руских безбедносних снага и локалне власти коју подржава званична Москва.

Смрт[уреди]

Шамил Басајев је 10. јула 2006. године убијен у селу Екажево у Ингушетији, републици суседну Чеченији. Према чеченским изворима Басајев је возио једна од кола која су пратила камион пун експлозивом намењен нападу на руске снаге када је камион налетео на рупу и изазвао детонацију од које је погинуо Басајев. Руски званичници наводе да је експлозија резултат планиране операције. Према овој верзији је у камион постављен детонатор са даљинским активирањем и активирао га је један агент федералних снага када је приметио ауто Басајева у колони, пратећи цео ток догађаја видео-камерама са извиђачке беспилотне летелице. Руски званичници су послали његове остатке на ДНК анализу и потврдили идентитет.

Новинска агенција Интерфакс је навела изјаву заменика премијера Ингушетије Башира Аушева да је експлозија резултат детонације камиона бомбе који се налазио близу конвоја а извели су га руски агенти.

Чеченски извори поричу убиство и тврде да је експлозија несрећан случај.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Осуђено од већине влада укључујући и сепаратистичку владу у избеглиштву Аслана Масхадова, која је порицала одговорност за злочин

Спољашње везе[уреди]