Шамил Басајев

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шамил Басајев

Shamil Basaev2.jpg
Шамил Басајев

Пуно име Шамил Салманович Басајев
Датум рођења: 14. јануар 1965.
Место рођења: Дишне Ведено (Совјетски Савез)
Датум смрти: 10. јул 2006.
Место смрти: Јекажево (Русија)

Шамил Салманович Басајев (рус. Шамиль Салманович Басаев; Дишне Ведено, 14. јануар 1965Јекажево, 10. јул 2006) је био потпредседник непризнате сепаратистичке владе у избеглиштву Чеченске републике Ичкерије, вођа исламистичке гериле и самодекларисани терориста. Почевши од 2003. године користи псеудоним и титулу Абдулах Схамил Абу-Адрис, емир бригаде шехита 'Ријадус Салихиин'.

Шамил Басајев је одговоран за бројне терористичке нападе на цивиле и герилске нападе на снаге безбедности на територији Русије и ван ње. Најпознатији су опсада Московског позоришта и талачка криза у Беслану[1]. Сматран је неспорним вођом радикалног крила чеченског побуњеничког покрета против присуства руских безбедносних снага и локалне власти коју подржава званична Москва.

Смрт[уреди]

Шамил Басајев је 10. јула 2006. године убијен у селу Екажево у Ингушетији, републици суседну Чеченији. Према чеченским изворима Басајев је возио једна од кола која су пратила камион пун експлозивом намењен нападу на руске снаге када је камион налетео на рупу и изазвао детонацију од које је погинуо Басајев. Руски званичници наводе да је експлозија резултат планиране операције. Према овој верзији је у камион постављен детонатор са даљинским активирањем и активирао га је један агент федералних снага када је приметио ауто Басајева у колони, пратећи цео ток догађаја видео-камерама са извиђачке беспилотне летелице. Руски званичници су послали његове остатке на ДНК анализу и потврдили идентитет.

Новинска агенција Интерфакс је навела изјаву заменика премијера Ингушетије Башира Аушева да је експлозија резултат детонације камиона бомбе који се налазио близу конвоја а извели су га руски агенти.

Чеченски извори поричу убиство и тврде да је експлозија несрећан случај.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Осуђено од већине влада укључујући и сепаратистичку владу у избеглиштву Аслана Масхадова, која је порицала одговорност за злочин

Спољашње везе[уреди]