Талачка криза у Беслану

С Википедије, слободне енциклопедије
Одозго лево у смеру казаљке на сату: зграда школе бр. 1 из 2008, православни крст у фискултурној сали у знак сећања на жртве, спомен-гробље „Дрво туге”, фотографије жртава.

Талачка криза у Беслану је назив за један од најтежих терористичких напада који су погодили Русију у њеној историји. Почела је 1. септембра 2004. пошто су чеченски терористи заузели једну школу а завршила је 3. септембра 2004. нападом руских специјалних јединица. Погинуло је 344 људи, од чега 186 деце.

Хронологија догађаја[уреди | уреди извор]

Дана 1. септембра 2004. тридесетак терориста је упало и заузело Школу бр. 1 у Беслану, у руској републици Северној Осетији. У тренутку напада одржавале су се свечаности за први дан школске године, па се у згради налазило око 1300 деце, родитеља и наставника.

Неколико људи је успело да побегне, али су терористи, чеченске и арапске провенијенције, успели затворити већину у спортској дворани и минирати зграду. Захтев терориста је била независност Чеченије или ће бомбаши самоубице активирати експлозив. Следећи дан неколико талаца је пуштено, а откривено је како се у близини школе налазе лешеви убијених у првим часовима напада. Током дана могли су се чути спорадични пуцњеви и детонације.

Трећег септембра је договорено одношење тела погинулих која су већ два дана лежала у дворишту школе. У тренутку доласка кола хитне помоћи, у школи се зачула експлозија, након чега је неколико талаца покушало бег. На њих су терористи отворили ватру а неколико бомбаша самоубица се самодетонирало. У ватрени окршај су ушле специјалне снаге, потпуно неприпремљене јер никакав напад није био планиран. Убрзо су ушли у школу и ватрени окршаји су се наставили. Експлозије у спортској дворани узроковале су урушавање крова и пожар, те је касније много лешева погинулих пронађено тамо. Неколико часова након напада још увек су се могли чути пуцњи и детонације. Крајем дана терористи су ликвидирани и већина рањеника је збринута у болницама. Трагичан биланс само је могао да поткрепи огорчење у Русији и свету које су узроковале слике погинуле и рањене деце: на крају је избројано 344 мртвих (од чега 186 деце) и 700 повређених. Губици сигурносних снага бројали су 11 погинулих специјалаца, а убијена су 32 терориста док је један ухапшен.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]