Шарл Лебрен

С Википедије, слободне енциклопедије
Шарл Лебрен
Шарл Лебрен, портрет из 1686.
Лични подаци
Датум рођења(1619-02-24)24. фебруар 1619.
Место рођењаПариз, Француска
Датум смрти12. фебруар 1690.(1690-02-12) (70 год.)
Место смртиПариз, Француска
Уметнички рад
ПравацБарок

Шарл Лебрен (франц. Charles Le Brun; 24. фебруар 1619, Париз12. фебруар 1690, Париз) био је француски дворски сликар, архитекта, унутрашњи декоратер, директор мануфактуре гоблена, теоретичар уметности и ректор Краљевске академије сликарства и скулптуре. Стварао је у епохи Барока и био један од најзначајнијих експонената стила Луја XIV. Водио је радове на уређивању двораца Во ле Виконт и дворца у Версају.

Аполонова галерија у Версају са Ле Бреновим зидним декорацијама

Биографија[уреди | уреди извор]

Од једанаесте године образовао се у атељеу Симона Вуеа. Са 15 година израдио је наруџбину за коју је добио похвале од Никола Пусена, за кога је наредне четири године радио у Риму. Од Пусена је прихватио став према теорији уметности. По повратку у Париз 1646, радио је за многе наручиоце. Постао је близак са кардиналом Мазареном који је у Лебрену препознао таленат за организацију и поставио га уз себе на чело Краљевске академије сликарства и скулптуре (Académie royale de peinture et de sculpture, 1648), и Француске академије у Риму. Године 1660. основали су школу гоблена, која се није бавила само таписеријама, већ и израдом свих врста дворског намештаја.

Лебренов помпезан и патетичан стил се слагао са укусом краља Луја XIV, који је од њега наручио декорацију дворца Во ле Виконт и серију платана на тему подвига Александра Великог. Прво од њих, „Александар и Даријева породица“, толико је одушевило краља да му је одмах подарио титулу племића (1662). Постао је „Први сликар његовог величанства“, а краљ га је прогласио „највећим француским уметником свих времена“.

Од овог времена, сви радови на краљевим палатама били су под Лебреновим надзором. У Краљевској академији сликарства и скулптуре, где је од 1663. био директор, утемељио је уметничку идеологију академизма. У дворцу Версај осликао је салоне рата и мира (1686), амбасадорско степениште и Галерију огледала (1679–1684). Поред огромног дела које је створио за краља радио је и велики број наруџбина за верска друштва и приватне наручиоце. Истакао се као цртаач, портретиста и сликар пејзажа. Све је то за њега била техничка вежба, а у основи се налазила академска композиција призора која је по Лебрену образовала дух. Његов се утицај осећао у теорији уметности у наредна два века.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]