Шарл Лебрен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл Лебрен

Шарл Лебрен, портрет из 1686.
Шарл Лебрен, портрет из 1686.

Информације
Датум рођења 24. фебруар 1619.
Датум смрти 12. фебруар 1690.
Дела

Шарл Лебрен (фр. Charles Le Brun; 24. фебруар 1619, Париз12. фебруар 1690, Париз) био је француски дворски сликар, архитекта, унутрашњи декоратер, директор мануфактуре гоблена, теоретичар уметности и ректор Краљевске академије сликарства и скулптуре. Стварао је у епохи барока и био један од најзначајнијих експонената стила Луја XIV. Водио је радове на уређивању двораца Во ле Виконт и дворца у Версају.

Аполонова галерија у Версају са Ле Бреновим зидним декорацијама

Од једанаесте године образовао се у атељеу Симона Вуеа. Са 15 година израдио је наруџбину за коју је добио похвале од Никола Пусена, за кога је наредне четири године радио у Риму. Од Пусена је прихватио став према теорији уметности. По повратку у Париз 1646, радио је за многе наручиоце. Постао је близак са кардиналом Мазареном који је у Лебрену препознао таленат за организацију и поставио га уз себе на чело Краљевске академије сликарства и скулптуре (Académie royale de peinture et de sculpture, 1648), и Француске академије у Риму. Године 1660. основали су школу гоблена, која се није бавила само таписеријама, већ и израдом свих врста дворског намештаја.

Лебренов помпезан и патетичан стил се слагао са укусом краља Луја XIV, који је од њега наручио декорацију дворца Во ле Виконт и серију платана на тему подвига Александра Великог. Прво од њих, „Александар и Даријева породица“, толико је одушевило краља да му је одмах подарио титулу племића (1662). Постао је „Први сликар његовог величанства“, а краљ га је прогласио „највећим француским уметником свих времена“.

Од овог времена, сви радови на краљевим палатама били су под Лебреновим надзором. У Краљевској академији сликарства и скулптуре, где је од 1663. био директор, утемељио је уметничку идеологију академизма. У дворцу Версај осликао је салоне рата и мира (1686), амбасадорско степениште и Галерију огледала (1679–1684). Поред огромног дела које је створио за краља радио је и велики број наруџбина за верска друштва и приватне наручиоце. Истакао се као цртаач, портретиста и сликар пејзажа. Све је то за њега била техничка вежба, а у основи се налазила академска композиција призора која је по Лебрену образовала дух. Његов се утицај осећао у теорији уметности у наредна два века.

Спољашње везе[уреди]