Шарл Шампо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Шарл Шампо
Charles Champaud.jpg
Шарл Шампо
Место рођења Бугарска

Шарл Шампо (франц. Charles Champaud) је швајцарски гимнастичар који је као представник Бугарске учествовао на првим Олимпијским играма 1896. у Атини.

Шампо је дуго боравио у Бугарској као један од 12 швајцарских наставника гимнастике ангажованих крајем XIX века, који су дошли на позив државе да обучавају бугарске спортисте и тако побољшају квалитет гимнастичког спорта у Бугарској. Ангажовао их је председник Бугарског олимпијског комитета професор Тодор Јончев, који је уједно био и председмик Гинастичарског друштав Јунак из Софије да би припреми четворицу бугарских гинастичара уа орве Олимпијске игре, али на игре као једини представик Бугарске одлази Шампо.

Шарл Шампо је учествовао у три гимнастичарске дисциплинена: разбоју, прескоку и коњу са хватаљкама. Није освојио медаљу, а његови резултати и пласман нису познати.

Различита су тумачења чији је он такмичар био што је и данас спорно. Бугарски олимпијски комитет тврди да се Шампо такмичио за Бугарску, и да је она била учесница првих Олимпијских игара са јединим спортистом Шампоом. Међутим, већина извештаја укључује Шампоа у швајцарску екипу.

Међународни олимпијски комитет је у званични број од 14 земаља учесница Летњих олимпијских игара 1896. укључио Бугарску, а самим тим и Шампоа као јединог бугарског такмичара.

Спољашње везе[уреди]