Швајцарско савезно веће

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Амблем већа
Coat of arms of Switzerland.svg
Овај чланак је дио серије о
политичком систему Швајцарске
Седиште већа у Савезној палати у Берну

Савезно веће је колективни шеф швајцарске државе.

Веће има 7 чланова (министара) на челу појединих ресора. Чланове Савезног већа бира Савезна скупштина Швајцарске а њихов мандат је ограничен на 4 године. Нема ограничења реизбора, тако да су поједини чланови на својим функцијама и по неколико десетина година, што је у пракси довело до пораста угледа овог органа захваљујући ауторитету његових чланова.

Председник и потпредседник Савезног већа се бирају из редова чланова Савезног већа, а мандат им траје само годину дана, после чега потпредседник преузима председничку функцију, а бира се нови поптредседник. Иако председник Савезног већа представља државу према иностранству и генерално се сматра председником Швајцарске, он је у ствари само primus inter pares (први међу једнакима) у односу на остале чланове Савезног већа.

Савезно веће је по уставу помоћни орган Савезне скупштине који обавља извршне послове по инструкцијама и у областима надлежности Скупштине - али у је пракси стекло такав ауторитет да је у стању да утиче и на одлуке Савезне скупштине.

Чланови Савезног већа[уреди | уреди извор]

Члан Од Странка Кантон Положај
Дорис Лојтхард Doris Leuthard 2011.jpg 1. августа 2006. ЦВП Аргау Министар животне средине, саобраћаја, енергетике и комуникација (УВЕК)
Евелин Видмер-Шлумпф Eveline Widmer-Schlumpf 2011.jpg 1. јануара 2008. СВП Граубинден Mинистар финансија (ЕФД)
Ули Маурер Ueli Maurer 2011.jpg 1. јануара 2009. СВП Цирих Председник за 2013; Mинистар одбране, спорта и сигурности народа (ВБС)
Дидије Буркхалтер Didier Burkhalter 2011.jpg 1. новембра 2009. ФДП Нешател Потпредседник за 2013; Mинистар иностраних послова (ЕДА)
Симонета Сомаруга Simonetta Sommaruga 2011.jpg 1. новембра 2010. СП Берн Министар правосуђа и полиције (ЕЈПД)
Јохан Шнајдер-Аман Johann Schneider-Ammann 2011.jpg 1. новембра 2010. ФДП Берн Mинистар економије, образовања и истраживања (ЕВД)
Ален Берсе Alain Berset 2013.jpg 1. јануара 2012. СП Фрибур Mинистар унутрашњих послова (ЕДИ)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]