3. пјешадијски (Република Српска) пук

С Википедије, слободне енциклопедије
Амблем Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага Босне и Херцеговине

Трећи пјешадијски (Република Српска) пук је један од три пешадијска пука Оружаних снага Босне и Херцеговине, који његује војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске.

Историја[уреди | уреди извор]

Народна скупштина Републике Српске је 2005. године прихватила оснивање Министарства одбране Босне и Херцеговине. Паралелно са тим, укинуто је Министарство одбране Републике Српске, а Војска Републике Српске је интегрисана у заједничке Оружане снаге Босне и Херцеговине.

Закон о одбрани Босне и Херцеговине је предвидео да традицију Војске Републике Српске у ОС БиХ наставља Трећи пјешадијски (Република Српска) пук са сједиштем у Бањој Луци.

Официри у чину генерала не могу носити обележја пука, већ искључиво Оружаних снага Босне и Херцеговине.

Командант пука обавља свечане дужности, а нема никакву оперативну команду.

Дан Трећег пјешадијског (Република Српска) пука је 12. мај[1], који се прославља у част дана када је Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини 1992. године одлучила оснује оружане снаге Републике Српске. Према најавама српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика, Трећи пјешадијски (Република Српска) пук ће као свечане униформе усвојити свечане униформе Војске Републике Српске.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Обиљежен 12. мај - Дан 3. пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ и Дан Војске Републике Српске”. Оружане снаге Босне и Херцеговине. 12. мај 2021. 
  2. ^ „Додик: Трећи пук биће у униформама Војске РС”. Радио телевизија Србије. 16. мај 2019.