BMW muzej

С Википедије, слободне енциклопедије
BMW-Museum
4 izložbena BMW-a

BMW muzej se nalazi u Minhenu, Nemačka, odmah do glavne upravne zgrade BMW-a. Osnovan je 1972 pred otvaranje Olimpijskih igara i bavi se istorijom razvoja minhenske kompanije BMW. Preko puta muzeja se nalazi BMW Welt, moderni prodajni salon renoviran 2008-e.

Arhitektura i dizajn[уреди | уреди извор]

Muzej prikazuje BMW-ov razvoj kroz godine i sadrzi primerke automobila, motocikala, motora i turbina za avione kao i stare i nove "koncept" projekte od 1920-ih. Uz pomoć tzv. pametnih slušalica, posetilac se šeta u mirnoj atmosferi muzejom koji je indirektno osvetljen.

Poseta[уреди | уреди извор]

Posle minhenskih muzeja Deutsches Museum i Pinakothek der Moderne, BMW muzej je najposeceniji u gradu sa godišnjom posetom od oko 250,000 hiljada osoba.

Arhitektura[уреди | уреди извор]

Poznat kao "činija za salatu" i "beli kotao" srebrnu-futurističku zgradu je projektovao bečki arhitekta Karl Schwanzer, koji je projektovao i upravnu zgradu BMW-a. Ulaz u zgradu je u prizemlju, gde se nailazi na recepciju a sa čije leve strane počinje poseta. Izložbeni eksponati su razmešteni po muzeju na razne načine: udubljenja u zidu, automobili poređani jedan iznad drugoga, motocikli "zakačeni" na zidu, i to je samo deo maštovite reprezentacije BMW-ove istorije i vizije. Posle završnog spiralnog dela, posetilac dolazi na najviši sprat gde se nalazi mali bioskop, virtualni eksponati i uvod u BMW-ove buduce tehnologije.

Slike iz muzeja[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]