Bel huks

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Bel huks
Bellhooks.jpg
Puno imeGlorija Džin Votkins
Datum rođenja25. septembar 1952.
Mesto rođenjaHopkinsvil
 SAD
Veb-sajtwww.bellhooksinstitute.com

Glorija Džin Votkins (25. septembar 1952), poznatija pod pseudonimom bel huks[1] američka je autorka, feministkinja i društvena aktivistkinja. Pseudonim je preuzela od svoje čukun babe Bel Bler Huks, a izabrala je da svoje ime i prezime piše malim slovima u znak protesta zato što su njeni preci i pretkinje bili robovi.

Njeno pisanje je fokusirano na međupovezanost rase, kapitalizma i roda i ono što ona opisuje kao njihovu sposobnost da proizvode i perpetuiraju sisteme opresije i klasne dominacije. Objavila je preko trideset knjiga i brojne naučne i mejnstrim tekstove, pojavila se u nekoliko dokumentarnih filmova i učestvovala u raznim javnim predavanjima. Prvenstveno kroz postmodernu perspektivu, huks se bavila pitanjima rase, klase i rodom u obrazovanju, umetnosti, istoriji, seksualnosti, mas-medijima i feminizmu.

Biografija[уреди]

Glorija Džin Votkins je rođena 25. septembra 1952. godine u Hopkinsvilu, u Kentakiju. Njeno rano obrazovanje se odvijalo u rasno podeljenim državnim školama i pisala je o problemima s kojima se susretala dok se prebacivala u integrisanu školu, gde su učitelji/ce i učenici/e bili/e većinom beli/e. Srednju školu je završila u rodnom Hopkinsvilu, a diplomu osnovnih studija engleskog jezika je dobila 1973. godine na Univerzitetu Stenford. Magistraturu iz engleskog je završila 1976. na Univerzitetu Viskonsin-Madison. Nakon nekoliko godina predavanja i pisanja, 1983. godine je odbranila doktorat na odeljenju za književnost Kalifornijskog univerziteta u Santa Kruzu, s disertacijom o književnici Toni Morison.

Kao profesor na univerzitetu Jejl, predavala je afričke i afro-američke studije, kao i engleski jezik. Radila je kao vanredni profesor za ženske studije i za američku književnost na koledžu Oberlin. Na Gradskom koledžu u Njujorku predavala je na predmetu engleska književnost.[2]

Nagrade[уреди]

  • Američka nagrada za knjigu (The American Book Awards)
  • Nagrada za pisca od fonda čitalaca Lile Valas (Lila Wallace)
  • Nagrada godine za dečiju knigu koledža Bank Strit (The Bank Street College Children’s Book)
  • Rangirana je kao jedan od najuticajnijih američkih mislilaca po nedeljnom ispitivanju Pablišera (Publisher) i mesečnom ispitivanju Atlantika (The Atlantic)[2]

Bibliografija[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ huks, bel, Odbrusiti: Razmišljati kao feministkinja, razmišljati kao crnkinja, South End Press. 1989. ISBN 978-0-89608-352-3.
  2. 2,0 2,1 bel huks - biografija Архивирано на сајту Wayback Machine (мај 22, 2014) (на језику: енглески), pristupljeno: 25. april 2015.

Spoljašnje veze[уреди]