Тони Морисон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Тони Морисон
Toni Morrison 2008.jpg
Toni Morrison
Пуно имеТони Морисон
Датум рођења18. фебруара 1931.
Место рођењаЛорејн
 САД
ШколаУниверзитет Хауард, Универзитет Корнел
НаградеНобелова награда за књижевност

Тони Морисон (енгл. Toni Morrison, рођ. 18. фебруара, 1931.), једна је од најзначајнијих књижевница данашњице. Добила је Нобелову награду 1993. за сабрана дела. Лауреат је Пулицерове награде. Дела јој одишу епским темама, живим дијалозима, изузетно детаљним цртама афроамеричких ликова. Последњих година је објавила серију дечјих књига са сином Слејд Морисоном.

Младост[уреди]

Рођена је као Кло Ентони Вофорд (енгл. Chloe Anthony Wofford) у Лорејну, Охајо. Друго је од четворо деце, из радничке породице. Као дете стално је читала (међу омиљеним писцима су јој били Џејн Остин и Лав Толстој). Њен отац, Џорџ Вофорд, варилац по занимању, често би јој говорио афроамеричке народне приче (метод приповедања који ће касније прожети њена дела).

Морисонова је 1949. уписала Универзитет Хауард и студирала друштвене науке. Под изговором да се Клои тешко изговара, мења име у Тони. Звање магистра енглеске књижевности стекла је на универзитету Корнел 1955, а Универзитет у Оксфорду доделио јој је титулу почасног доктора 2005.

Промовисање афроамеричке књижевности[уреди]

1958. удаје се за Харолда Морисона, рађа двоје деце али се и разводи 1964. После развода сели се у Њујорк, где ради као уредник. 18 месеци касније постаје један од уредника њујоршког седишта познате издавачке куће Random House.

Као уредник, играла је важну улогу у приближавању афроамеричке књижевности ка мејнстриму. Уређивала је између осталих и књиге Тони Кејд Бамбара и Гејл Џонса. Морисон је била професор друштвених наука на Универзитету у Принстону, од 1989. Тај радни однос је прекинула 2006.

Тренутно ради за амерички периодични магазин „Нација“ (The Nation)

Политика[уреди]

Изазвала је безмало скандал назвавши Бил Клинтона „првим председником црнцем“ додавши како „Клинтон испољава готово сваку црту „афроамериканства“: одрастао уз самохраног родитеља, рођен сиромашан, радничке класе, свира саксофон, дечко из Арканзаса који обожава Мекдоналдс и брзу храну."

Дела[уреди]

Романи[уреди]

Дечје књиге (са сином Слејдом)[уреди]

  • Who's Got Game?: The Mirror or the Glass? (2007)
  • Who's Got Game?: Poppy or the Snake?, (2004)
  • Who's Got Game?: The Ant or the Grasshopper, (2003)
  • Who's Got Game?: The Lion or the Mouse?, (2003)
  • The Book of Mean People, (2002)
  • The Big Box, (2002)

Кратке приче[уреди]

Драме[уреди]

Либрето[уреди]

Чланци[уреди]

  • "This Amazing, Troubling Book" (An analysis of The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain)

Филмови[уреди]

Спољашње везе[уреди]

 


`