DJ Neba

С Википедије, слободне енциклопедије
DJ Neba
DJ Neba, srpski di-džej, kompozitor i producent
Lični podaci
Puno imeNenad Živić
Datum rođenja05. februar 1984.
Mesto rođenjaPožarevac, SR Jugoslavija
Muzički rad
Aktivni period2008—danas
ŽanrHaus, Hip hop, Pop
Ostalo
Veb-sajtwww.djneba.rs

Nenad Živić (Požarevac, 5. februar 1984), poznatiji kao DJ Neba, srpski je kompozitor, muzički producent i DJ, poznat po angažmanu u rijaliti programu Zadruga i uspešnim saradnjama sa popularnim izvođačima poput Raste, Adila, Dare Bubamare, Gazda Paje i drugih. Organizator je i učesnik tradicionalnog festivala za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Veliki školski odmor“[1]

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođen je 5. februara 1984. godine u Požarevcu[2]. Odmalena je pokazivao interesovanje za muziku a prvi put se našao u ulozi di-džeja na proslavi punoletstva svoje sestre, nakon čega je dobio motivaciju da počne profesionalno da se bavi muzikom.[3] Karijeru je započeo 2000. godine nastupima u Požarevcu, a kroz par godina postao je tražen u svim zapaženijim diskotekama u Požarevcu i okolini. Prvo značajnije pojavljivanje u javnosti ostvario je 2006. godine kao plesač na nastupu Ane Nikolić na Beoviziji. [4]

Dve godine kasnije objavio je instrumental na gitari pod nazivom „Minimal Guitar“, a potom i haus numeru „Ego Maniac“ za album „Balkan’s volume“, koji je bio zajedničko delo mnoštva muzičara početnika. Potom je snimio i „Bugler“ za digitalnu diskografsku kuću „Balkan Connection“.

Nakon tri godine, snima numeru „Iliya“, koju objavljuje „The Groove Society“, digitalna diskografska kuća bazirana u Dubaiju, koja podržava mlade muzičare u domenu haus, progresivne i trans muzike. Iste godine ostvaruje i saradnju sa Markom Prodanovićem (Dee Marcus), kompozitorom i producentom iz Požarevca, i snimaju „Robin Needs To Fly“, numeru koju objavljuje „Happy Days Records“. Godine 2017, ostvaruje prvi veći uspeh na domaćoj sceni saradnjom sa Marijom Stević na pesmi „Milioni“. Proboj na balkansku scenu nastavlja 2019. saradnjom sa grupom „Ludi Srbi“ na pesmi „Hoću s tobom da đuskam“. U tom periodu primećen je od strane srpskog voditelja Ognjena Amidžića, koji mu je pružio podršku i medijski prostor za spot i pesmu „Done with you“ sa Di Markusom (Dee Marcus). Ubrzo potom snima još  dve pesme sa spotom – „Pun tanjir“ u saradnji sa Djeksonom (Djexon) i Filipom Đukićem i „Gori“ sa Marerom. 

Kao di-džej se posebno istakao 2017. godine hitom na engleskom jeziku u saradnji sa kompozitorom i producentom Markom Prodanovićem, poznatim pod pseudonimom Dee Marcus (Di Markus), koji je dobio podršku srpskog voditelja Ognjena Amidžića. Njegov potencijal prepoznala je Pink TV i od 2020 god. nastupa kao di-džej u rijaliti programu Zadruga, a iste godine je nastupao i u rijaliti-šou Parovi. Godine 2022. sa Pandom i Di Markusom snima „Gram po gram“.

Pored autorskih pesama, snimio je i mnoštvo remikseva, od kojih su najzapaženije bile obrade hitova „Kavali“, „Matra“ i „Kavasaki“, srpskog muzičara Raste, kao i obrade pesama „Balada disidenta“ i „Alal vera“ hip hop sastava Beogradski sindikat.

Godine 2020. nastupao je kao di-džej u rijaliti šou Parovi od tada je počeo redovno da nastupa i u rijaliti-šou Zadruga, u kome je zapažen od strane širokih narodnih masa i postao prepoznatljiv po atmosferi na nastupima.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Singlovi[уреди | уреди извор]

Naslov Datum
Minimal Guitar 2008
Ego Maniac
Bugler 2010
Iliya 2013
Robin Needs to Fly
Milioni 2017
Hoću s tobom da đuskam 2019
Done With you
Pun tanjir
Gori 2020
Gram po gram 2022
Pusti to 2023
Adrenalin 2023
Domina 2024

Remiksevi[уреди | уреди извор]

Naziv Godina izdanja Originalni izvođač Izdavač
Balada Disidenta (Dj Neba, Dee Marcus Remix) 2012 Beogradski Sindikat DJ Neba
Alal Vera (DJ Neba, Dee Marcus, Mike Ride, Phill Park) 2013 Beogradski Sindikat DJ Neba
Kavasaki (Marko i Neba Remix) 2014 Rasta DJ Neba
Kavali (Dj Neba i Kizami Remix) 2015 Rasta DJ Neba
Sex (Kizami i DJ Neba Remix) 187 DJ Neba
Biću tu (Kizami i DJ Neba Official Remix) Gru & Gazda Paja DJ Neba
Kako posle mene (DJ Neba, Dee Marcus Remix) 2016 Nikolija DJ Neba
Mantra (DJ Neba, Dee Marcus Remix) 2020 Rasta DJ Neba
Antidot (DJ Neba Official Remix) Gasttozz DJ Neba
Košta me (DJ Neba Official Remix) 2021 Vanja Mijatović Vanja Mijatović
Panama (DJ Neba Official Remix) 2022 Ivan Mileusnić Ivan Mileusnić

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ TPKNEWS (2018-06-20). „Velika školska žurka u Požarevcu”. TPKNEWS (на језику: српски). Приступљено 2022-12-05. 
  2. ^ „Dj Neba biography”. Last.fm (на језику: енглески). Приступљено 2022-12-05. 
  3. ^ FV Iskustvo #00040 - DJ Neba (Podcast) (на језику: српски), Приступљено 2022-12-05 
  4. ^ EKSKLUZIVno: DJ NEBA koji zabavlja "zadrugare":"Ove 3 Cecine pesme BiH remiksovao!" (на језику: српски), Приступљено 2022-12-05 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]