Dejmijen Herst

С Википедије, слободне енциклопедије
Dejmijen Herst
Dejmijen Herst u dokumentarnom filmu The Future of Art iz 2010.
Lični podaci
Puno imeDejmijen Stiven Herst
Datum rođenja(1965-06-07)7. јун 1965.
Mesto rođenjaBristol,  Ujedinjeno Kraljevstvo
Obrazovanje
Univerzitet
  • Jacob Kramer College, Leeds
  • Goldsmiths, University of London
Umetnički rad
Pravackonceptualna umetnost, umetnička instalacija
NagradeTarnerova nagrada (1995)
Zvanični veb-sajt
www.damienhirst.com

Dejmijen Herst (енгл. Damien Hirst; rođen 7. juna 1965) je engleski umetnik iz talasa Mladih britanskih umetnika (engl. Young British Artists ili YBAs).[1] Tokom devedesetih dominirao je engleskom kulturnom scenom.

Dela i kolekcije[уреди | уреди извор]

Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog

Najpoznatija kolekcija Herstovih dela je Prirodna istorija (engl. Natural History) koja se sastoji od mrtvih životinja (krava, ovaca, ajkula itd.), ponekad isečenih i postavljenih u staklene vitrine i bazene napunjene formalinom.

Najpoznatije delo iz ove serije je Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog (engl. The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living). Delo je u stvari mrtva ajkula duga 3,6 m postavljena u vitrinu sa formalinom. iz iste serije je i delo In his infinite wisdom – zapravo u formalin uronjeno deformisano telo krave.

Tokom devedesetih Herst je imao odličnu saradnju sa kolekcionarem Čarlsom Sačijem, no ta saradnja je obustavljena u 2003.

Najskuplji umetnik današnjice[уреди | уреди извор]

Fizička nemogućnost smrti u umu nekog živog ga je 2002. učinila drugim najskupljim umetnikom današnjice, a u junu 2007, Herst je postao najskuplji umetnik današnjice prodajom Bajkovitog proleća (engl. Lullaby Spring) za 9,65 miliona funti [2]

Charles Saatchi[уреди | уреди извор]

1991, Charles Saatchi je ponudio da sponzoriše Herstova dela ma kakva on hteo da napravi, i kao rezultat je bio vidljiv 1992 u prvoj izložbi britanskih mladih umetnika u Saatchi Galeriji u severnom Londonu. Herstovo delo pod nazivom "Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" ili fižička nemogućnost smrti u umu živoga" je bila ajkula u vitrini ispunjenoj formaldehidom, koja je prodata za 50 000 funti. Ajkula je ulovljena od strane naručenog pecaroša u Australiji čija je usluga iznosila 6 000 funti. Ovo delo je postalo ikona britanske umetnosti devedesetih godina, i simbol britart-a po celom svetu. Izložba je takođe sadržala "1000 godina". Kao rezultat ove predstave, Herst je bio nominovan za Turner-ovu nagradu te godine, međutim ona je pripala Grenville Davey-u.

Herstova "Nova religija"[уреди | уреди извор]

Od 2. septembra do 14. oktobra 2016. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, prvi put u Srbiji, Dejmijen Herst je predstavljen izuzetno dobro posećenom izložbom svojih grafika i skulptura, pod nazivom "Nova religija".

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Damien Hirst | Biography, Art, & Facts | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). 2024-01-25. Приступљено 2024-02-01. 
  2. ^ Alberge, Dalya (2007) "Pills lift Hirst to top of art world's most expensive list", The Times, 22. jun 2007. Posećeno 22. jula 2007.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]