Уметничка инсталација

С Википедије, слободне енциклопедије
Х. А. Шулт: Смеће људи испред Келнског Дома
Светлосна инсталација - Дан Флавин, Научни парк у Гелсенкирхену у Немачкој 2004. године
Вулф Востел, Грозница аутомобила, 1973. године, Музеј Востел у Малпартиди

Уметничке инсталације су интервенције уметника у конкретном простору преко којих се модификује перцептивно искуство посматрача и простор обогаћује новим значењима и садржајем. Иако је овај начин размишљања и стварања уметности одувек постојао, тек од шездесетих година 20. века почиње да се сматра уметничком дисциплином равноправном са сликарством и вајарством. Пре имена под којим је данас позната, ова дисциплина се називала пројектна уметност или темпорална уметност. У ствари једна од главних карактеристика уметничке инсталације јесте перцептивно искуство и манипулација простора са ограниченим временским трајањем, тако да се и данас сматра видом темпоралне уметности.

Појам уметничка инсталација се развија у савременој уметности 1970. године као појава која је посезала за простором у споју са местом односно простором у организацији уметничких дела које је остваривала као облике асамблажа.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

За разлику од енвиронмента 1950.-тих година и шездесетих година она се састоји од узајамно састављених ствари из свакодневне употребе које пружа робна производња а њене инсценације немају наративни карактер. Узајамни спој међусобно дивергентних уметничких остварења јесте концептуална и спиритуална зависност као полазишна тачка у уметничком стварању дела.

Уметност инсталација је у сродству са ленд-артом, као просторном тродимензионалном уметношћу у простору или унутар њега и омогућава примену различитих материјала, и зависи такође од времена, светлости, звука и покрета у простору и у оквиру тога се јавља уметност светлости, уметност звука, медија уметност и кинетичка уметност.

Прве радове у смислу данашње уметности инсталације радили су Курт Швитерс (1933. године), Ел Лисицки (1928. године) и Оскар Шлемер (1940. године) и они се могу сматрати пионирима ове уметности.

Уметност инсталација се може редовно пратити на групним изложбама као што су Венецијански бијенале и документа у Каселу.

Уметници који су стварали инсталације[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Contemporary installation organizations and museums
Installation art