Шонен манга

С Википедије, слободне енциклопедије
Змајева кугла, једна од најпопуларнијих шонен манги у историји.

Шонен или Шонен Манга (јап. 少年 漫画 Shōnen) је Манга усмерена на младу мушку публику. Старосна група варира у зависности од индивидуалних читалаца и различитих часописа, али је првенствено намењен за дечаке узраста од 12 до 18.[1] Канђи знак (少年) дословно значи "дечко" (или "млади"), и знак (漫画) значи "цртани" или "стрип". Дакле, комплетан израз значи "младићев стрип", или једноставно "дечачки стрип". Шонен Манга је најпопуларнији облик манге[2][3], и женски еквивалент томе је шођо манга.

Резиме[уреди | уреди извор]

Шонен Манга обично одликује доста акције[4], често шаљиве радње са мушким протагонистима. Другарство између дечака или мушкараца у спортским екипама, борбеним одредим и слично су често наглашени. Атрактивни женски ликови са претераним карактеристикама су такође чести, као што је Сакура Харуно из Нарутоа или Нами из One Piece (називан и сервис за обожаваоце). Главни ликови често имају жељу да се унапређују[3].

Такве Манге често приказују изазове за способности, вештине и зрелост протагонисте истичући, савршенство, строгу самодисциплину, жртвовање због дужности, као и часну услугу друштву, заједници, породици и пријатељима[5][6].

Ниједан од ових наведених карактеристика није услов, као што се види у шонен манги Yotsuba&!, коју карактерише главна женска улогу и готово је без сервиса за обожаваоце или радње; оно што већином одређује да ли је или не серија шонен су ствари попут часописа који је серијализује или термина у којем се емитује на телевизији. После случаја Цутому Мијазакија, описи насиља и сексуалне ствари постале веома регулисане у мангама генерално, а посебно у шонену[7]. Уметнички стил шонена је генерално мање "цветан" у односу на шођо, иако то варира од цртача до цртача, неки су цртали и шонен и шођо.

Различите приче у шонену могу имати различите теме, као што су борилачке вештине, роботи, научну фантастику, спортске, терора, и митолошких бића[3].

Неке од популарних шонена[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „What you need to know about the Shonen genre”. Jappleng University. 23. 2. 2009. Архивирано из оригинала на датум 08. 04. 2014. Приступљено 9. 3. 2015. 
  2. ^ Aoki, Deb. „What is Shonen Manga?”. About.com. Приступљено 23. 8. 2015. 
  3. ^ а б в Kamikaze Factory Studio (2012). Shonen Manga. HarperCollins. стр. 8. ISBN 9780062115478. 
  4. ^ „Short anime glossary [Краткий анимешно-русский разговорник]”. anime*magazine (на језику: руски) (3): 36. 2004. ISSN 1810-8644. 
  5. ^ Schodt, 1986, op. cit., chapter 3. стр. 68-87.
  6. ^ Brenner, 2007, op. cit., pp. 31.
  7. ^ http://intersections.anu.edu.au/issue20/mclelland.htm Архивирано на сајту Wayback Machine (20. април 2013)<br[мртва веза] />"Један од резултата новог режима само-регулације међу манга продуцентима и дистрибутерима који су започели владавину насилних и сексуалниг слика које су карактерисале жанр, нарочито шонен."