Fallout 4

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Falout 4
Falout 4 informacije
Fallout 4
Developer(i)Bethesda Game Studios
Izdavač(i)Bethesda Softworks
Distributer(i)Bethesda Softworks
SerijaCounter-Strike
Endžin(i)Creation Engine
PlatformeMicrosoft windows
PlayStation 4
Xbox One
Izlazak10. Novembar 2015.godine
Žanr(ovi)Action role-playing
ModifikacijeSingle-player
Režiser(i)Jeff Gardiner
Producent(i)Jeff Gardiner
Dizajner(i)Emil Pagliarulo
Programer(i)Guy Carver
UmetniciIstvan Pely
PisciEmil Pagliarulo
Veb-sajthttps://fallout.bethesda.net/

Falout 4 je post-apokaliptična akciona role-playing video igra, razvijena od strane Bethesda Game Studios i objavljena od strane Bethesda Softworks. To je peta velika iteracija Falout serijala. Objavljena je širom sveta 10-og Novembra 2015. godine, za Microsoft Windows, PlayStation 4 i Xbox One. Igra se odvija u otvorenom post-apokaliptičnom okruženju koje obuhvata grad Boston i okolnu regiju Masečusets poznazu kao "The Commonwealth" . Glavna priča se odvija u godini 2287, deset godina posle dešavanja Falouta 3 i 210 godina posle "Velikog rata" (eng. The Great War) , koji je izazvan katastrofalnim nuklearnim razaranjem širom Ujedinjenih Nacija.

Igrač je u kontroli karaktera poznatog kao "Jedini preživeli" (eng. "Sole survivor") koji izvire iz dugotrajnog krijogenog (eng. "Cryogenic") stanja u Sefu 111 (eng."Vault 111") u podzemnom nuklearnom skloništu. Posle svedočenja ubistva svog supružnika i kidnapovanja njegovog sina, "Jedini preživeli" (eng. "Sole survivor") se uputio u Komonvelt (eng."Commonwealth") u potrazi za svojim nestalim detetom. Igrač će naknadno istražiti razoreni svet igrice, završiti razne zadatke, pomoći preživelim jedinicama, i skupiti bodove iskustva (eng."experience points") u cilju podizanja nivoa i podizanja sposobnisti svog karaktera. Nove funkcije koje je su došle sa novom iteracijom igre omogućavaju razvoj i menadžment nad naseljima, i ekstenzivni sistem za izgradnju, gde materijali prikupljeni iz okruženja mogu biti iskorišćeni u svrhu pravljenja lekova i eksploziva, unapredjivanje oružja i oklopa, izgradnje i unapredjenje naselja. Falout 4 je takodje i prva igrica u franšizi koja ima potpuno glasovno pokriće za glavnog lika.


Falout 4 je dobio pozitivne utiske od strane kritičara koji veličaju dubinu svera, slobodu karaktera, sveukupnu količinu sadržaja, izgradnju i zvuk u igri. Dok su kritike bile usmerene ka vizuelnom aspektu igre i njenim tehničkim problemima. Igrica je bila komercialni i kritički uspeh, generišući 750 miliona dolara u prvih 24. sata od lansiranja igre. Dobila je brojna prizanja od strane raznih publišera, uključujući i nagradu za igru godine (eng."Game of the year") i nagradu za najbolju igru (eng. "Best Game") u Academy of Interactive Arts & Sciences i British Academy Games Awards. Bethesda je izbacila šest preuzmivih sadržaja, uključujući i ekspanziju Far Harbor i Nuka-World.

Gejmplej[уреди]

Fallout 4 je post-apokaliptična akciona role-playing video igra, gejmplej je sličan Fallout 3 i Fallout:New Vegas, to su dve prošle iteracije Falout serijala. Povratak mogućnosti iz prošlih serijala uključuju: mogućnost menjanja kamera iz prvog lica u treće lice i obratno. Falout 4 predstavlja nove mogućnosti višeslojnog oklopa, izgradnje baza, i sistem dijaloga koji obuhvata 111.000 linija dijaloga.[1] Sistem za izgradnju koji implementira svaki objekat koji se može sakupiti u igri. Takodje i neprijatelje kao što su: Mole rats, Riders, Super Mutants, Deathclaws, Feral Ghouls, se vraćaju u Falout 4 zajendo sa pratiocem Dogmitom (eng.Dogmeat)

Igrač ima mogućnost da slobodno istražuje u otvorenom svetu igre i da napusti razgovor u bilo kom momentu. Ako je igrač otkrio novu lokaciju, on može brzo da putuje do nje. Igrači imaju mogućnost da prilagode oružje svojim potrebama. Igra obuhvata preko 50 osnovnih oružja koje mogu biti modifikovane širokim spektrom modifikacija, kao što su: različiti tipovi cevi, laserski nišani, sa preko 700 različitih modifikacija. Power Armor je redezajniran da bude više kao vozilo, ono zahteva gorivo i bez njega je beskorisno. Takodje i ono može biti modifikovano, dozvoljavajući igrali da doda stvari kao što su raketni ranac (eng"Jetpack") ili izbor izmedju različitih tipova oklopa.

Nova mogućnost u novom delu ige je mogućnost izgradnje i razgradnje naselja i gradjevina. Igrač može označiti nege objekte i strukture u igri, i da ih koristi slobodno da izgradi svoje strukture. Takodje igrač može izgraditi razne odbrae oko njegovog naselja, kao što su tureti (eng."Turrets") koji brane od nasumičnih napada.

Igra dozvoljava igraču da ga prati njegov pratilac i da mu pomaže. Ako igrač uradi nešto što se njegovom pratiocu ne svidi, pratilac može da odbije da outuje sa igračem i da namada za njega. Postoji 13 pratilaca koje igrač može imati:(Dogmeat, Codsworth, Preston Garvey, Piper Wright, Nick Valentine, John Hancock, i Deacon).

Dešavanje (eng."Plot")[уреди]

Tema[уреди]

Falout 4 se dešava u godini 2287, deset godina posle dešavanja Falouta 3 i 210 godina posle "Velikog rata" (eng. The Great War) , rata koj se odvijao izmedju Ujedinjenih Država i Kine, oko prirodnih resoursa, koji se završio nuklearnim holokaustom i 2077 godini. Tema je post-apokaliptična retro budućnost, koja obuhvaa region oko Bostona, Masečusetsa i deo Nove Engleske poznatiji kao Komonvelt (eng."The Commonwealth"). Za razliku od prošlih delova, priča Falouta 4 počinje na dan kada su bombe pale: 23. Oktobar 2077. godine. Igrač igra karaktera( kome daje glas ili Kurtnej Tejlor (eng."Courtney Taylor") ili Brajan Delanej (eng."Brian Delaney")) koji je pobegao u Sef 111, i iz njega izlazi tačno 210 godina kasnije, 23. Oktobra 2287. godine.

Igra se odvija u alternativnoj verziji istorije 1940-tih i 1950-tih godina. Rezultujući univerzum zato liči na retro-futurističnu verziju tog vremena, gde je tehnologija evoluirala dovoljno da proizvede, laserska oružja, manipulaciju gena, i kreiranje skoro potpuno samostalne veštačke inteligencije.

Priča[уреди]

Sef 111
Sef 111

Priča počinje 2077.godine u Senkčueri Hilsu (eng."Sanctuary Hills") lociranu u blizini Konkorda, Masečusetst. Igrač j ekod kuće sa svojim supružnikom ( Nejtom ili Norom u zavisnosti koj pol igrač odabere), njihov sin Šon i robot batler Kodsvort (eng."Codsworth'"). Reprezentativac iz Valut Tek (eng."Vault Tec") kompanije odvodi porodicu u Sef 111, lokalni nuklearni bunker. Momente kasnije, u vestima je javljeno da dolazi opasnost od nuklearnog napada, što tera porodicu da evakuiše u Sef 111. Porodica je prevarena i navedena da udje u Krijogene (eng."Cryogenic") cevi gde su živi zamrznuti. Posle nepoznatog vremenskog perioda, oni su probudjeni od strane dvoje stranaca. Igračev supružnik biva ubijen a sin Šon otet. Igrač se vraća u Krijogeni san i budi se posle zbog nepoznatog kvara u sistemu za održavanje života. Igrač otkriva da je on jedini preživeli u Sefu 111 i zaklinje se da će osvetiti svog supružnika i pronaći sina Šona.

Igrač se vraća nazad u svoj stari dom i zatiče ga u ruševinama. Tu se ponovo sreće sa svojim batlerom Kodsvort-om koji ga savetuje da ide u Konkord po pomoć. Igrač nalazi i sprijateljuje se sa Nemačkim ovčarom pod nazivom Dogmeat i spašava Prestona Garveja (eng."Preston Gravey"), jednog od poslednjih članova Komonveltovih Minutaša. Komonveltovi Minutaši su jedinica koja je isterivala bandite iz Komonvelta. Od tog momenta nadalje, Igrač putuje u Dajmond Siti (eng."Diamond City"), oklopljeno naselje zasnovano na ruševinama Fenvej Parka (eng."Fenway Park"), gde upoznaju Pajper, reporterku. Tu saznaju za tajnu organizaciju "Institut" koja je terorisala Komonvelt, kidnapujući ljude i zamenjujući ih sa Sintima (eng."Synths"), sintetičkim ljudima koji se ne razlikuju od pravih ljudi.

Igrač traži Nika Valentina, detektiva u Dajmond Citiju, da mu pomogne u potrazi za sinom. Uz njegovu pomoć, oni razotkrivaju identitet ubice Igračevog supružnika, Konrad Kelog. Posle saznanja da je Konrad kidnapovao Šona i da ga drži "Institut", igrač ga ubija i uzima sajbernetički implant iz njegovog mozga da udje dublje u njegova sećanja. Za ovo vreme, Bratstvo čelika (eng."Brotherhood of Steel"), anti-Sint jedinica dolazi u Komonvelt u nadi da sačuvaju tehnologiju Komonvelta.Igrač saznaje od Brajana Virdžila, bivšeg naučnika "Instituta" , da je jedini način da udje u "Institut" preko teleportacionog čipa. Posle pronalaženja čipa, igrač dekodira čip i uz pomoć Virdžila gradi teleportacionu napravu.

Igrač uspešno ulazi u "Institut" i napokon otkriva da je Šon direktor "Instituta", starac koji sebe naziva otac (eng."The father"). Otkriva da je kidnapovan od strane Keloga da bi postao primer za Sint eksperimente zbog svog čistog, pre ratnog DNK. Dok je igrač ostao zamrznut jos 60 godina posle. Šon posle otkriva da umire od raka i da želi da Igrač bude njegov naslednik. Igrač sada može da narpravi izbor, da podje sa "Institutom" i pobije Bratstvo i Rejlroad i da zaume kontrolu nad "Institutom" posle Šonove smrti . Sa druge strane može se odlučiti da skuje plan sa svojom jedini9com da se bori protiv "Instituta". Igrač detonira nuklearni reaktor, uništavajući "Institut".

Razvoj[уреди]

Todd Howard, direktor Fallout 4 i Fallout 3

Dizajn[уреди]

Za razliku od prošlih titlova, Falout 3 i Falout Nju Vegas - koji su koristili "Gamebryo Engine", Falout 4 koristi "Creation Engine", koj je u prošlosti korišćen za "The Elder Scrolls V:Skyrim." .

Prvi put u Falout serijalu, igračev karakter, je potpuno pokriven glasovnom glumom, uključujući i dijalog baziran na odlukama. Brajan Delanej i Kourtnej Teejlor su glasovni glumci.[2]

Tod Houard (eng. "Todd Howard") je otkrio da će modovi za PC verziju biti dostupni i za Xbox One, i da se nadaju da će ih dovesti i na PlayStation platformu.

Endžin (eng. "Engine")[уреди]

Falout 4 koristi Bethesda's Creation Engine, koji je kreiran za Elder Skrols V: Skajrim (eng. The Elder Scrolls V: Skyrim.)[3]. Odmah posle lansiranja Falout 3, tim je implementirao mnogobrojne ciljeve za dizajn za Skajrim, koje su posle implementirane u Falout 4.

Volkswagen Type 2 napravljen radi promovisanja Falout-a 4 na Gamescom 2015

Dinamično osvetljenje dozvoljava senkama da se kreiraju na bilo kojoj strukturi ili objektu u igri.

Apdejtovani endžin dozvoljava mnogo napredniji sistem za prilagodjavanje karaktera.Pomoću slajdera omogućeno je prilagodjavanje karaktera u realnom vremenu.[4]

Likovi u igri imaju dinamične dijaloge, koji zavise od konteksta, što dozvoljava igračima da izadju iz razgovora u bilo kom datom momentu. Kako Hauard kaže "Slobodni ste da prestanete sa razgovorom kad god poželite, ili ako želite možete ga upucati u facu."[5]

Marketing i objava igre[уреди]

2.Juna 2015. godine Bethesda je objavila tajmer na svom sajtu zakazan da istekne 3.Juna 2015. godine u 14:00.[6] Sajt je lansiran malo pre vremena, otkrivajući igricu.[7][8]. Oficijelni trejler je objavljen kada je tajmer istekao[9], potvrdjeno je da će se igra odvijati u Bostonu.Više detalja o igri je dato na novinarskoj konferenciji E3 2015.

Falout 4 je postao dostupan za rano naručivanje odmah posle najave igre. Pored standardne verzije prodavano je i kolektorsko izdanje. Koje je sadržalo i repliku Pip boja (eng."Pip-Boy")

Prodaja[уреди]

Falout 4 je prodao 1.2 miliona kopija na Stimu u prvih 24. časa od lansiranja.[10]Igra je takodje prodala više digitalnih kopija nego fizičkih na prvom danu lansiranja[11]. Sa skoro 470.000 Aktivnih Stim igrača svaki dan. Falout 4 je oborio rekord Grand Theft Auto V u broju aktivnih onlajn igrala na stimu.[12]

Reference[уреди]

 1. ^ Stuart, Keith (15. 6. 2015). „Bethesda Completes Recording Of Fallout 4's 111,000 Lines Of Dialogue”. The Guardian. Приступљено 15. 6. 2015. 
 2. ^ Houghton, David (15. 6. 2015). „Fallout 4 kind of still uses the Oblivion engine, but do not fear 'Bethesda face'. GamesRadar. Приступљено 15. 6. 2015. 
 3. ^ „Skyrim Performance Review: It's Definitely a DirectX 9 Game”. PCWorld. Приступљено 7. 2. 2016. 
 4. ^ „Fallout 4 kind of still uses the Oblivion engine, but do not fear 'Bethesda face'. GamesRadar+. Приступљено 7. 2. 2016. 
 5. ^ „Fallout 4 Features Dynamic Dialog And Dog Commands «  GamingBolt.com: Video Game News, Reviews, Previews and Blog”. gamingbolt.com. Приступљено 7. 2. 2016. 
 6. ^ Karmali, Luke (2. 6. 2015). „Fallout 4 Countdown Clock Appears, Runs Out Tomorrow”. IGN. Приступљено 3. 6. 2015. 
 7. ^ Hussain, Tamoor (3. 6. 2015). „Fallout 4 Officially Confirmed for PC, Xbox One, PS4”. GameSpot. Приступљено 3. 6. 2015. 
 8. ^ Karmali, Luke (3. 6. 2015). „Fallout 4 Officially Revealed With In-Game Trailer”. IGN. Приступљено 3. 6. 2015. 
 9. ^ Hernandez, Patricia (4. 6. 2015). „All The Juicy Details Hidden In The Fallout 4 Trailer”. Kotaku. Приступљено 4. 6. 2015. 
 10. ^ Davidson, Joey (11. 11. 2015). „Fallout 4 sells 1.2 million copies on Steam during first day”. Приступљено 14. 2. 2018. 
 11. ^ Coone, Sharon (22. 2. 2016). „Fallout 4 Sold More Digital Than Retail Copies Day One”. Twinfinite. Приступљено 23. 2. 2016. 
 12. ^ Nofuente, Kyle (11. 11. 2015). „‘Fallout 4’ Breaks 'Grand Theft Auto V' Steam Concurrent User Records On Day One”. Tech Times.