Fibroza

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Fibroza
Cardiac amyloidosis very high mag movat.jpg
Mikrografija fibroznog procesa u srcu
Specijalnostipatologija, reumatologija
Komplikacijeciroza

Fibroza je patološko stanje koje se karakteriše pojačanim nakupljanjem viška vlaknastog vezivnog tkiva u organu ili tkivu u reparativnom ili reaktivnom procesu, kao odgovor na razna hronična oštećenja nekog organa.[1] Može biti reaktivno, benigno ili patološko stanje, ili fiziološki proces kao odgovor na oštečenje, i tada se zove ožiljačni prsten, a ako fibroza proizlazi iz jedne linije ćelija, zove se fibroma.

Etiologija[уреди | уреди извор]

Fiziološki, fibroza djeluje na stvartanje depozita vezivnog tkiva, koje može uništiti arhitekturu i funkciju osnovnog organa ili tkiva. Termin fibroza može se koristiti za opisivanje:

  • patološkog stanja viška taloženja fibroznog tkiva,
  • procesa taloženja vezivnog tkiva u procesu zarastanja.

Fibroza definirana patološkom akumulacijom proteina vanćelijskog matriksa (ECM), fibroza rezultuje ožiljkom i zadebljanjem pogođenih tkiva, što je u suštini odgovor na proces preuveličanog zarastanja rana, koji ometa normalnu funkciju organa.

Patofiziologija[уреди | уреди извор]

Fibroza je slična procesu stvaranja ožiljaka, koji uključuju stimulaciju fibroblasta kojim se stvara vezivno tkivo, uključujući i kolagen i glikozaminoglikane. Proces se pokreće kada imune ćelije, kao što su makrofagi otpuštaju rastvorljive linioca koji stimulišu fibroblaste.

Najbolje okarakterisan profibrozni posrednik je TGF beta, koji ispuštaju makrofagi, kao i oštećeno tkivo između površina, pod nazivom međuprostorna tečnost. Ostali topivi posrednika fibroze uključuju CTGF, trombocit-izvedeni faktor rasta (PDGF) i interleukin 4 (IL-4). Oni pokreću signalane puteve, kao što je AKT/mTOR[4] i SMAD puteve koji na kraju dovode do umnožavanja i aktivacije fibroblasta, koji se deponuju u vanćelijskom matriksu u okolnom vezivnom tkivu. Ovaj proces regeneracije tkiva je složen, s uskom regulacijom sinteze ECM, i degradacijom koja osigurava održavanje normalne arhitekture tkiva. Čitav proces, međutim, ako je potrebno, može dovesti do progresivnog nepovratnog fibroznog odgovora, ako je povreda tkiva teška ili se ponavlja ili ako sam odgovor zarastanje rana postaje iregularan.[2]

Mogući uzroci[уреди | уреди извор]

Do razvoja fibroze mogu dovesti brojni uzroci, kao što su:

  • virusi (hepatitis B i hepatitis C, virus humane imunodei cijencije),
  • nasledne anaomalije,
  • metabolički poremećaji,
  • toksinima uzrokovana oštećenja organa.

U slučaju ureverzibilnog oštećenja organa fibroza se može povući, a u slučuaju napredovanja fibroze mogu nastati difuzne dezorganizacije normalne strukture nekon organa uz pokušaj regeneracije.

Primer: za razvoja ciroze izazvane fibrozom potrebno je > 6 meseci da sed bolesti jetre razvije, ali se može javiti i brže u slučaju novorođenačke bilijarne atrezije ili nakon transplantacije jetre po sekundarnoj infekciji virusom hepatitisa B ili C.

Dijagnoza[уреди | уреди извор]

Stepen fibroze na najdirektniji i najbolji način ukazuje na težinu oštećenja napadnutog organa, a uznapredovalost fibroze na prognozu bolesti. Prava procena nivoa oštećenja parenhima nekog organa i napredovanja bolesti omogućuje dobru klasifkaciju, izbor najprikladnije terapije, kao i za prognozu razvoja fibroze kod svakog pojedinačnog bolesnika.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Birbrair, Alexander; Zhang, Tan; Files, Daniel C.; Mannava, Sandeep; Smith, Thomas; Wang, Zhong-Min; Messi, Maria L.; Mintz, Akiva; Delbono, Osvaldo (2014-11-06). "Type-1 pericytes accumulate after tissue injury and produce collagen in an organ-dependent manner". Stem Cell Research & Therapy (jezik: engleski). 5 (6): 122.
  2. ^ Neary; Watson & Baugh (01/10/2015). "Epigenetics and the overhealing wound: the role of DNA methylation in fibrosis". Fibrogenesis & Tissue Repair. 8 (1). doi:10.1186/s13069-015-0035-8.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Mediji vezani za članak Fibroza na Vikimedijinoj ostavi

Star of life.svgMolimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje
u vezi sa temama iz oblasti medicine (zdravlja).