Fotomontaža

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Digitalno urađena fotomontaža, nastala kombinovanjem desetak različitih fotografija.

Fotomontaža je tehnika kombinovanja više fotografija kako bi se dobila jedinstvena slika, kao i naziv za tako dobijenu sliku. [1]

Fotomontaža u avangardi[уреди]

Na polju umetnosti, u rukama umetnika kao što su El Lisicki, Aleksandar Rodčenko ili Gustav Klucis, fotomontaža je postala snažno političko oruđe u sovjetskoj Rusiji. Neposrednost značenja fotografske slike je korišćena u stvaranju propagandnih političkih plakata sovjetskog režima, za promociju sovjetskih proizvoda, tehničkih i tehnoloških postignuća kao i za održavanaje kulta mita o Lenjinu i Staljinu. U blizini majstora kao što su Sergej Ajzenštajn ili Điga Vetrov, braća Stenberg — Vladimir i Georgij — su kombinovali fotomontažu sa montažom slika u pokretu, filmom. Skoro u isto vrijeme, u Njemačkoj, umjetnici kao što je Kurt Šviters, postavljaju fotokolaž i fotomontažu u sami centar svoje umjetničke prakse, dok ga drugi kao Džon Hertfild ili Maks Burharc koriste za kritiku nacionasocijalizma koji je u snažnom usponu 1930ih. Holanđani Cesar Deomela-Niewenhuis, Paul Schuitema o Piet Zwart, koriste efikasnost fotomontaže za reklamu različitih proizvoda i u dizajnu raznih publikacija i časopisa.

Galerija[уреди]

Reference[уреди]

  1. ^ Collins English Dictionary - Complete & Unabridged 11th Edition. „Photomontage. (n.d.)”. CollinsDictionary.com. Pristupljeno 4. 9. 2012.  (на језику: енглески)

Spoljašnje veze[уреди]