Golubov kamen

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Pogled sa Golubovog kamena na Rijeku dubrovačku

Golubov kamen je ime za stenoviti brdski masiv koji se smerom severozapad - jugoistok proteže iznad izvora dubrovačke reke Omble.

Geografski položaj[уреди | уреди извор]

Sam vrh Golubovog kamena nalazi se na oko 390 m nadmorske visine, severoistočno i oko 200 m vazdušne linije daleko od izvora reke Omble. Čitav masiv delom se nalazi u Hrvatskoj, a delom u Bosni i Hercegovini, dok se sam vrh Golubovog kamena nalazi u BiH.

Rat u Hrvatskoj[уреди | уреди извор]

Pogled na Golubov kamen sa izvora reke Omble

Golubov kamen je tokom rata u Hrvatskoj imao veliku ulogu. Na samoj steni, ali i po čitavom masivu, JNA je imala brojne bunkere i uporišta sa mitraljeskim i snajperskim gnezdima iz kojih su kontrolisali jedinu putnu komunikaciju Dubrovnika sa ostatkom bivše SR Hrvatske.[1] Od samog početka opsade Dubrovnika, JNA je držala ovu važnu poziciju. Akcija okupacije Golubovog kamena krenula je istovremeno i u sklopu Operacije Tigar. Nakon nekoliko neuspelih pokušaja drugih hrvatskih trupa, Golubov kamen je okupirao 3. pešadijski bataljon 4. gardijske brigade.[2] Tom prilikom poginula su šestorica ustaša. Prvi put otkad je od hrvatskih dezertera osnovano "Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", u napadu na Golubov kamen učestvovao je i jedan Mig 21.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ www.slobodnadalmacija.hr, "Golubov kamen: odana počast 35-orici poginulih Imoćana", objavljeno 3. jula 2009., pristupljeno 17. avgusta 2014.
  2. ^ trebinjedanas.com, "Kako su Hrvati namjeravali da osvoje Trebinje", objavljeno 19. marta 2010., pristupljeno 17. avgusta 2014.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]