Hearts of Iron

Из Википедије, слободне енциклопедије
Hearts of Iron
HeartsOfIronBox.jpg
Hearts of Iron
Девелопер(и) Paradox Interactive
Издавач(и) Strategy First
Платформе Microsoft Windows
Излазак 2002. година
Жанр(ови) Стратегија
Модификације За једног играча
Програмер(и) Јохан Андерскон
Медијум(и) 1 CD-ROM
Спецификације 64 MB RAM, 4X CD-ROM drive, DirectX 8.1, Windows 95
Начин контроле Тастатура, миш

Hearts of Iron (HoI) је глобална стратешка рачунарска игра коју је развила компанија Paradox Entertainment и Strategy First чија се радња одиграва између 1936—1948. године. У овој игри могу да се воде све државе које су у ово доба постојале. Развијена је за Windows-компатибилне платформе 2002. године. Главни програмер за развој игре био је Јохан Андерсон. Наставак игре Hearts of Iron 2 донео је многа побољшања и новитете, развијеније техничко стабло и бољу игривост.

Играчко окружење[уреди]

Hearts of Iron је заснован на Europa Universalis енџинеу али уз многе промене:

Кампања се може започети у различитом тренутку, а циљ је да држава опстане и да се по могућству увећа. У зависности од потеза играча међународна дешавања се развијају или онако како се догодило у стварности или у неком другом смеру. Због овог игра спада у групу алтернативно историјских игара.

У игри постоје три основне фракције Савезници (енгл. Allies), Осовина (енгл. Axis) и Коминтерна (енгл. Comintern). Играч може да игра у неком од ових савеза, али може да остане и ван њих. Игра се завршава када преостане само један савез, што се ретко дешава. Сценарио се такође завршава у поноћ 30. децембра 1947, а победничка страна се одређује на основу броја поена које има. Поене доносе значајне провинције и градови (највише Москва, Берлин, Лењинград, Стаљинград, Лондон, Париз док пустињски предели северне Африке и прашумске територије Јужне Америке не доносе уопште бодове).

Југословенски ратови[уреди]

Југословенски ратови је мод за други део ове игре, и у њему се може бити једна од следећих република: Албанија, Босна, Хрватска, Србија, Словенија, Црна Гора, НАТО, Косово, Војводина, Херцег-Босна, Република Српска, Санџак, Република Српска Крајина, Србија и Црна Гора, ФР Југославија, Аутономна Провинција Западна Босна, Македонија или СФР Југославија.

У овом моду можете променити историју или је поновити. Време овог сценарија је од 25. јуна 1991. до 31. децембра 1999.

Контроверзе[уреди]

Игра је забрањена у Кини зато што су Тибет, Синкјанг и Манџурија независне државе а Тајван је под јапанском контролом. Paradox Interactive сматра да је игра историјски тачна и да приказује време када је Кина била подељена као и могућност да Комунистичка партија Кине не победи у Кинеском грађанском рату.[1]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]