Hinon

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Hinoni su klasa organskih jedinjenja koja su formalno izvedena is aromatičnih jedinjenja (kao što je benzen ili naftalen) konverzijom parnog broja –CH= grupa u –C(=O)– grupe u bilo kom neophodnom aranžmanu dvostrukih veza. Time se proizvode potpuno konjugovane ciklične dionske strukture."[1] Ova klasa obuhvata neka od heterocikličnih jedinjenja.

Prototipni članovi ove klase su 1,4-benzohinon ili cikloheksadiendion, koji se često jednostavno naziva hinon (od čega potiče ime klase). Drugi važni primeri su 1,2-benzohinon (orto-hinon), 1,4-naftohinon i 9,10-antrahinon.

Hinoni se oksiduju derivatima aromatičnih jedinjenja. Oni se često lako pripremaju iz reaktivnih aromatičnih jedinjenja sa elektron-donirajućim supstituentima kao što su fenoli i kateholi, koji uvećavaju nukleofilnost prstena i doprinose velikom redoks potencijalu neophodnom za raskidanje aromatičnosti. Hinoni su konjugovani ali nisu aromatični.

Reference[уреди]

  1. ^ Međunarodna unija za čistu i primenjenu hemiju (1995). "Quinones". Kompendijum Hemijske Terminologije Internet edition.

Spoljašnje veze[уреди]