Muse

С Википедије, слободне енциклопедије
Muse
Muse 2019. godine
Muzički rad
Aktivni period1994—danas
Osnivanje1994. (Tinmut, Devon, Engleska)
Žanralternativni rok, progresivni rok, hard rok, art rok, spejs rok, elektronika
Izdavačke kuće
Članovi
Sadašnji članoviMet Belami
Kris Volstenholm
Dominik Hauard
Ostalo
Veb-sajtmuse.mu

Muse (transkr. Mjuz) je Britanski rok-bend koji je formiran u Tinmutu, Devon 1994. godine. Članovi benda su Metju Belami (glavni vokal, gitarista, klavijaturista), Kris Volstenholm (basista i pozadinski vokal) i Dominik Hauard (bubnjevi). [1] Muse se svrstava u grupu alternativnog roka, sa mešavinom klasične muzike, elektronske muzike, kao i hevi metala. Muse je poznat po energičnim živim nastupima i frontmenom Metom Belamijem i njegovim interesovanjem za globalnim zaverama, teologijom i apokalipsom. Do sada Muse je izdao sedam studijskih albuma. Prvi album je izdat 1999. sa nazivom Showbiz, koji ispolljava agresivni i melanholični alternativni rok stil. [2] Drugi album su izdali 2001. pod nazivom Origin of Symmetry, u kome su proširili svoj zvuk, u kombinaciji sa falsetima frontmena, težim rifovima, širom instrumentacijom i romantičnim klasičnim uticajima. Njihov treći album Absolution (2003), je nastavio sa klasičnim uticajima uključujući orkestre na numerama kao što je "Butterflies And Hurricanes", i doveo američki uspeh uključujući i hitove kao što su "Hysteria" i "Time Is Running Out". Njihov četvrti album je izdat 2006. pod nazivom Black Holes and Revelations, koji sadrži pop i elektronske elemente pod uticajima grupa 80-ih poput Depeche Mode. Black Holes and Revelations je po muzičkim kritičarima i najbolji, pa je bendu i dodelio nominaciju za Mercury nagradu, a i treće mesto na NME Albums of the year za 2006.godinu. The Resistance (2009) i The 2nd Law (2012) istražuju lirske teme potčinjenosti vlade i pobune i oni cementiraju Muse kao jedan od najvećih svetskih stadionskih aktova. Njihov sedmi album iz 2015. godine, Drones, je konceptualni album o borbi bespilotnih letelica i vraća se u formi hard-roka. Osmi album "Simulation Theory" izlazi 2018., a za sada poslednji, deveti, avgusta 2022. pod nazivom "Will of the People". Inspirisan je temama poput: virusa COVID 19, požari u Los Anđelesu, rasne diskriminacije u SAD.

Karijera[уреди | уреди извор]

Formiranje benda (1992—1997)[уреди | уреди извор]

Muse je nastao 1994. godine. Ipak, članovi benda su svirali u posebnim bend postavama dok su studirali na Teignmouth Community Coollege od 1990. Stvaranje benda Muse je počelo kada je Matthew Bellamy sa svojih 14 godina uspešno ušao u postavku benda Altostrata, čiji je osnivač Hauard (koji je sada sa Belamijem i Volstenholmom član benda Muse), kao gitarista. Svog prijatelja Volstenholma zamolio je da nauči da svira bas gitaru za bend, i da se pridruži bendu. Godine 1994. pod nazivom Rocket Baby Dolls i sa gotik nastupom, grupa je pobedila na lokalnom Ratu bendova, postajući poznatiji. „Njihova namera na ovom takmičenju je bila da naprave protest, ali nakon pobede su bili vrlo iznenađeni, i shvatili sebe ozbiljno“ rekao je Belami. Ubrzo nakon takmičenja, napustili su svoje školovanje i poslove, promenili ime benda u Muse i odselili se iz Tinmut.

Diskografija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Muse: profile of the band - Telegraph”. web.archive.org. 3. 3. 2016. Архивирано из оригинала 03. 03. 2016. г. Приступљено 8. 10. 2019. 
  2. ^ „‎Muse on Apple Music”. Apple Music (на језику: енглески). Приступљено 8. 10. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]