Jelka Ređep

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Jelka Ređep
Датум рођења(1936-04-27)27. април 1936.
Место рођењаНови Сад
Датум смрти19. децембар 2014.(2014-12-19) (78 год.)
Место смртиНови Сад

Jelka Ređep (Novi Sad, Jugoslavija, 27. april 1936 — Novi Sad, Srbija, 18.[1] decembar 2014) bila je srpski pisac i profesor književnosti.

U stručnim i širim krugovima Jelka Ređep je važila za izuzetnog stručnjaka za srednjovekovnu književnost, kojoj je posvetila niz studija, monografija i antologija. Za asistenta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu izabrana je 1963, gde je predavala Srednjevekovnu književnost in Narodnu književnost.

U stručnim i širim krugovima Jelka Ređep je važila za izuzetnog stručnjaka za srednjovekovnu književnost, kojoj je posvetila niz studija, monografija i antologija. Od posebne važnosti su njeni radovi na temu ubistava vladara u funkciji slojevitog i totalnog poimanja kulturnog i književnog ambijenta našeg srednjeg veka. Magistrirala je sa tezom Motiv o rođenju Sibinjanin Janka u staroj i narodnoj književnosti, a doktorirala radom Priča o Kosovskom boju. Bila je gostujući profesor na univerzitetima u Berlinu, Haleu i Regensburgu. Poslednje objavljeno delo koje se pojavilo iz štampe ove godine, Greh i kazna božija, o sudbinama, bitkama i predanjima srpskog srednjeg veka, čini niz veoma značajnih radova koji su bili rasuti po raznim časopisima i zbornicima. Mnogobrojne generacije studenata pamtiće je kao izuzetnu profesorku, a istoričari književnosti kao vrhunskog stručnjaka čija dela su nezaobilazna u proučavanju srpske srednjovekovne književnosti.

Njen suprug bio je Draško Ređep.

Umrla je 18. decembra 2014. u Novom Sadu.

Bibliografija[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала на датум 01. 09. 2017. Приступљено 03. 06. 2017. 

Vir[уреди | уреди извор]