Judita Šalgo

С Википедије, слободне енциклопедије
Judita Šalgo
Judita Šalgo
Lični podaci
Puno imeJudita Šalgo
Datum rođenja1941.
Mesto rođenjaNovi Sad, Kraljevina Jugoslavija
Datum smrti1996.
Mesto smrtiSR Jugoslavija
Književni rad
Najvažnija dela
Zbirke pesama: Obalom, 67 minuta naglas, Život na stolu
Romani: Trag kočenja, Put u Birobidžan, Kraj puta
Zbirka priča: Da li postoji život

Judita Šalgo (19411996) bila je jugoslovenska književnica. Pisala je i eseje i prevodila sa engleskog i mađarskog jezika.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođena je u Novom Sadu, kao Judita Manhajm, od roditelja Jevreja – činjenica koja će umnogome uticati na njen život i njenu književnost. Početkom Drugog svetskog rata, njen otac biva odveden u logor u Mađarskoj (ubijen je 1942.g), a 1944. i majku odvode u logor u Nemačkoj. Majka je, kako bi je zaštitila, ostavlja u Malom Iđošu kod „tetka Anuške“, Mađarice, koja ju je čuvala do povratka majke i koju je ova zvala mamom („Ako je mati zamenjiva, onda je sve na svetu zamenjivo, pa i ja sama i sve što čini moj identitet“). Nakon rata i povratka u Novi Sad, majka se preudaje a Judita dobija prezime Šalgo. Maternji jezik bio joj je mađarski, pa tek polaskom u školu uči srpski (otuda pisanje književnosti kao „trajne potrebe da se osvaja jezik kao što se osvaja tvrđava“). Studije završava u Beogradu, na Opštoj kniževnosti, 1966. Vraća se u Novi Sad i udaje za Zorana Mirkovića 1967. Bila je urednica Tribine mladih (jednog od centara tadašnje eksperimentalne umetničke scene), a kasnije urednica Matice srpske. Sa obe pozicije smenjena je, najverovatnije iz političkih razloga. Umrla je od raka, 1996. u Novom Sadu.
2014. jedna ulica u Veterniku pored Novog Sada dobila je ime po Juditi Šalgo. [1]

Nagrade[уреди | уреди извор]

Dela[уреди | уреди извор]

Put u Birobidžan

Judita Šalgo pisala je poeziju, priče i romane. Početak njenog umetničkog stvaralaštva vezan je za talas vojvođanske neoavangarde (nazivane još i drugom linijom ili novom umetničkom praksom), koja se javila šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog veka, kao alternativa dominantnom diskursu umerenog modernizma u Jugoslaviji. Uticaj neoavangarde ogleda se u žanrovskoj otvorenosti i jezičkom eksperimentisanju u pre svega (ali ne samo) u Juditinoj poeziji. Kasnije se okreće prozi, i u romanima je dominantan upliv postmodernističke poetike, za koju je najbolji primer roman Put u Birobidžan, Juditino najpoznatije i, po mnogima, najbolje delo. Bavila se i feminističkim pitanjima i temama, mada se nikada javno nije izjašnjavala kao feministkinja.

Osim ovih dela, objavljene su i pojedinačne priče, pesme i eseji, najviše u časopisima Polja i Letopis Matice srpske.

Poezija
  • Obalom, 1962. zbirka pesama
  • 67 minuta naglas, 1980. zbirka pesama
  • Život na stolu, 1986. zbirka pesama
Proza
  • Trag kočenja, 1987. roman
  • Da li postoji život, 1995. zbirka priča
  • Put u Birobidžan, 1997. nedovršeni roman (priredio Vasa Pavković)
  • Kraj puta, 2004. nedovršeni roman (drugi deo Puta u Birobidžan, priredio Vasa Pavković)
Grob Judite Šalgo na Jevrejskom groblju u Novom Sadu

Reference[уреди | уреди извор]


Literatura[уреди | уреди извор]

  • Silvia Dražić, Stvarni i imaginarni svetovi Judite Šalgo, Novi Sad, 2013.