Kompozicija H6

С Википедије, слободне енциклопедије

Kompozicija H6 je tip plastičnog eksploziva koji je široko korišćen, posebno u vojne svrhe. Sastoji se od TNT-a (trinitrotoluola), RDX (ciklotrimetilentritramina), površinski aktivnih supstanci i plastifikatora.

TNT i RDX su glavni eksplozivi u ovoj kompoziciji. RDX je poznat po svojoj visokoj brzini detonacije i većoj eksplozivnoj snazi u poređenju sa TNT-om. Površinski aktivne supstance i plastifikatori koriste se za poboljšanje plastičnih svojstava ove mešavine, što je čini oblikovljivom i lako rukovodljivom.

Kompozicija H6 je relativno siguran za rukovanje i skladištenje, jer ima nisku osetljivost na udar, trenje i statički elektricitet. Takođe ima relativno nisku brzinu sagorevanja, što ga čini idealnim za upotrebu u kontrolisanim eksplozijama.

Kao i drugi eksplozivi, Kompozicija H6 je predmet stroge regulative zbog potencijalne zloupotrebe. U nekim zemljama, posedovanje i upotreba ovog materijala bez odgovarajuće dozvole može biti kažnjivo zakonom.

Vredi napomenuti da, iako Kompozicija H6 ima veliku eksplozivnu snagu, on je takođe veoma toksičan, a njegova proizvodnja i upotreba mogu imati značajne ekološke posledice. Otpad proizveden tokom proizvodnje i upotrebe Kompozicije H6 može zagađivati tlo i vodu, a njegovo sagorevanje može osloboditi štetne gasove u atmosferu.

Takođe treba biti svestan da u rukovanju bilo kojim eksplozivom, bez obzira na njegova svojstva, postoji inherentan rizik i potreba za profesionalnim znanjem i veštinama.

Kompozicija H6 je prvobitno proizveden u Sjedinjenim Državama, a zatim i u Australiji. Uglavnom se koristi u pomorskom oružju, npr. u dubinskim bombama, morskim minama ili torpedima, ali i npr. u bombama Mark 82 ili Mark 84. Sastav smeša proizvedenih u ovim zemljama se neznatno razlikovao; u američkoj verziji dodatno je kontaminiran oktogenom proizvedenim u fazi proizvodnje. U slučaju australijske verzije, ovaj materijal, sa gustinom od 1,739 g/cm³, ima brzinu detonacije od 7324 m/s. Njegova stabilnost i osetljivost je slična kompoziciji B.

Sastav eksploziva Kompozicije H6[уреди | уреди извор]

Kompozicija H6 je američka vojna eksplozivna smeša sastavljena od sledećih procentualnih vrednosti supstanci po težini: [1]

Poređenje američkih i australijskih komponenti
Naziv komponente Američki sastav Australijski sastav
RDX 44,0% 45,1 ± 3,0% (sa nitrocelulozom)
TNT 29,5% 29,2 ± 3,0%
Aluminijum u prahu 21,0% 21,0 ± 3,0%
Parafinski vosak kao sredstvo za flegmatizaciju 5,0% 4,7 ± 1,0%
Kalcijum hlorid 0,5% 0,7 ± 3,0%

Kompozicija H6 se koristi u brojnim vojnim primenama, posebno u podvodnoj municiji (npr. pomorske mine, dubinske bombe i torpeda) gde je generalno zamenio torpeks, budući da je manje osetljiv na udar i ima stabilnije karakteristike skladištenja. Otprilike je 1,35 puta snažniji od čistog TNT-a.

Svojstva[уреди | уреди извор]

  • Gustina: 1.72 g/cm³
  • Brzina detonacije: 7,367 m/s [1]

Gde se sve koristi Kompozicija H6[уреди | уреди извор]

Kompozicija H6 je svestrani eksploziv koji se koristi u različitim primenama, često u vojnoj industriji. Evo nekoliko uobičajenih upotreba:

  1. Vojna upotreba: Kompozicija H6 je uobičajeni izbor za razne vojne primene, uključujući upotrebu u artiljerijskim granatama, bombama, minama i torpedima. Zbog svoje visoke brzine detonacije i eksplozivne snage, on je idealan za uništavanje čvrstih ciljeva.
  2. Razaranje i rušenje: Kompozicija H6 se takođe može koristiti u civilnim primenama, kao što su razaranje zgrada, rušenje mostova i drugih struktura. Eksplozivi kao što je Kompozicija H6 se često koriste za kontrolisano rušenje, gde je cilj uništiti specifičnu strukturu bez nanošenja štete okolnim objektima.
  3. Kopanje tunela i rudarstvo: U industriji kopanja tunela i rudarstvu, Kompozicija H6 može biti koristan za stvaranje eksplozija koje presecaju kroz tvrdu stenu. Kompozicija H6 je posebno efikasan za ovu svrhu zbog svoje velike detonacijske brzine.
  4. Borbeno inženjerstvo: U vojsci, borbeni inženjering često uključuje upotrebu eksploziva kao što je Kompozicija H6 za stvaranje ili uklanjanje prepreka na bojnom polju.

Ovo su samo neke od mnogih potencijalnih upotreba za kompoziciju H6.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „A Critical Diameter Study of the Australian Manufactured Underwater Explosive Composition H6” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 2014-02-17. г. Приступљено 2015-09-25.