Kum (roman)

С Википедије, слободне енциклопедије
The Godfather
Ориг. насловGodfather
АуторMario Puzo
Земља САД
Језикенглески
Жанркриминалистички роман
Издавање
ИздавачLaguna Србија
Број страница448
Хронологија
НаследникThe Sicilian

Kum (engl. The Godfather) je kriminalistički roman američkog pisca Marija Puza, koji je prvi put izdat 1969. godine. Tema knjige je sicilijanska mafija čije je sedište bilo u Njujorku, a na čijem čelu je don Vito Korleone. Roman obuhvata period od 1945. do 1955. kao i vreme detinjstva i starosti Vita Korleona. Veliki deo romana je baziran na istinitim događajima mafijaških porodica u Njujorku. Mario Puzo je rekao da knjiga nije o kriminalu, već o porodicama.

Knjiga je poslužila kao baza za istoimenu filmsku trilogiju. Prva dva filma uz trilogije, snimljena 1972. i 1974. godine, spadaju, prema mišljenju mnogih filmskih kritičara, među najznačajnije filmove svih vremena.

Glavni likovi[уреди | уреди извор]

Glava porodice je Vito Korleone čije prezime se može prevesti kao „lavlje srce“, a dobio ga je po rodnom mestu Korleone, na Siciliji. Vito je imao četvoro dece: Santino Soni Korleone, Fredo Fredi Korleone, Majkl Majk Korleone, Kostanca Koni Korleone, i usvojeni sin Tom Hagen, koji je postao i porodični konsiljere (advokat) . Vito je takođe bio kum poznatom pevaču Džonu Fontani. Iako je Vito glavni lik, kroz roman se najviše prati njegov sin Majkl i njegova sudbina i postavljanje za novog Kuma. Porodica je predstavljena kao organizovana kriminalna grupa.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]