Leopardska kornjača

С Википедије, слободне енциклопедије
Afrička kornjača leoparda, starosti oko 20 godina

Leopardska kornjača (Stigmochelis pardalis) je velika i atraktivna kornjača pronađena u savanama Istočne i Južne Afrike, od Sudana do južnog rta. Jedini je član roda Stigmochelis, iako se u prošlosti obično nalazio u Geocheloneu. Ova kornjača je pašna vrsta koja favorizuje polu sušna, trnovita staništa travnjaka. I u veoma toplim i veoma hladnim vremenskim uslovima oni mogu boraviti u napuštenim rupama lisica, šakala ili mravojeda. Leopardske kornjače kopaju gnezda u kojima se polažu jaja. S obzirom na svoju sklonost ka travnatim staništima, ekstenzivno se hrani sa mešovitim travama. Takođe favorizuje sukulente i grudve.[1][2]

Taksonomija i etimologija[уреди | уреди извор]

Postavka kornjače leoparda bila je predmet nekoliko revizija. Različiti autori su ga postavili u Geochelone (1957), Stigmochelis (2001), Centrochelis (2002) i Psammobates (2006). U skorije vreme, čini se da je konsenzus rešio Stigmochelis, monotipski rod.[3] Došlo je do značajne rasprave o postojanju dve podvrste, ali nedavni radovi ne podržavaju ovu razliku.[4]

"Stigmochelis" je kombinacija grčkih reči: stigma znači "markirati" ili "point" i chelone znači "kornjača". Specifično ime pardalis je od latinske reči pardus, što znači "leopard", a odnosi se na leopardove tačke na ljusci kornjače.

Opis[уреди | уреди извор]

Mlada kornjača stigmochelys pardalis

Leopardska kornjača je četvrta po veličini vrsta kornjača na svetu, s tipičnim odraslim osobama koje dosežu 40 centimetara (16 inča) i težine 13 kilograma (29 lb). Odrasli imaju tendenciju da budu veći u severnom i južnom kraju njihovog dometa, gde tipični primerci teže do 20 kilograma (44 lb), a izuzetno velika kornjača može doseći 70 centimetara (28 in) i 40 kilograma. Mogu da žive do 75 godina.[5]

Oklop je visok i obrušen strmim, gotovo vertikalnim stranama. Maloletnici i mladi su atraktivno označeni crnim mrljama, ili čak crtama i prugama na žutoj pozadini. Kod odraslih osoba oznake imaju tendenciju da nestaju u smeđoj ili sivoj boji. Glava i udovi su ravnomerno obojeni žutom, tamnom ili smeđom.

Distribucija i stanište[уреди | уреди извор]

Široko su rasprostranjene u sušnim i savanskim regionima istočne i južne Afrike, koji se protežu od Južnog Sudana i Somalije, preko istočne Afrike do južne Afrike i Namibije.[6] Ova vrsta uglavnom ne postoji u vlažnim šumskim predelima centralne Afrike. Preko tog raspona, kornjača leoparda zauzima najrazličitija staništa bilo koje afričke kornjače, uključujući travnjake, trnje, zemlju i savane. Mogu se naći na nadmorskim visinama od nivoa mora do 2.900 metara (9.500 stopa).

Ekologija i ponašanje[уреди | уреди извор]

Leopardska kornjača polaže jaja

Leopardske kornjače su biljojedi; njihova ishrana se sastoji od raznovrsnih biljaka, uključujući cvetove, trave i sukulente.[7] Oni ponekad grizu kosti ili čak jedu izmet hijene da dobiju kalcijum, neophodan za razvoj kostiju i njihove ljuske. Semenke će proći nesvarene kroz creva, tako da leopardova kornjača igra značajnu ulogu u rasipanju semena. Normalno su aktivni tokom dana, manje aktivni tokom vrućeg vremena ili tokom sušne sezone.

Veoma dugotrajna životinja, kornjača leoparda dostiže polnu zrelost između 12 i 15 godina. Tokom sezone parenja, mužjaci će se boriti za ženke, udarajući svoje konkurente. Oni će pratiti ženke dosta daleko, često ih udarajući u podređenost. Prilikom parenja, muškarac pravi razne vokalizacije. Inkubacija će trajati 8-15 meseci u zavisnosti od temperature. Postoje brojni grabljivci jaja i mladunaca, uključujući guštere, zmije, šakale i vrane. Odrasli imaju nekoliko prirodnih grabljivaca, ali su lavovi i hijene povremeno prijavljivani.

Konzervacija[уреди | уреди извор]

Kornjača leoparda je široko rasprostranjena vrsta i ostaje uobičajena u većini asortimana. Ljudske aktivnosti, uključujući sagorevanje poljoprivrede, potrošnju, a posebno komercijalnu eksploataciju u trgovini kućnim ljubimcima, potencijalne su pretnje, ali još uvek nisu uzrokovale značajan pad stanovništva. Sve se više uzgajaju u zatočeništvu za trgovinu kućnim ljubimcima. Na primer, većina kornjača koje se izvoze iz Kenije i Tanzanije potiču iz programa za uzgoj u zatočeništvu, ublažavajući sakupljanje iz divljine. Leopardska kornjača je navedena u Dodatku II CITES-a od 1975. godine, a 2000. godine su Sjedinjene Države zabranile uvoz zbog rizika od srčanog udara, zarazne bolesti koju nose kornjačevini, što bi moglo ozbiljno uticati na američku stočarsku industriju.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Leopard tortoise (на језику: енглески), 14. 12. 2018, Приступљено 7. 4. 2019 
  2. ^ Afrička pjegava kornjača (на језику: хрватски), 18. 3. 2013, Приступљено 7. 4. 2019 
  3. ^ Fritz, U (3. 7. 2007). „When genes meet nomenclature: Tortoise phylogeny and the shifting generic concepts of Testudo and Geochelone”. 
  4. ^ „Stigmochelys pardalis (Leopard Tortoise)”. oldredlist.iucnredlist.org. Архивирано из оригинала 07. 04. 2019. г. Приступљено 7. 4. 2019. 
  5. ^ „10 interesting facts about the leopard tortoise”. EcoTraining (на језику: енглески). 2. 3. 2015. Приступљено 7. 4. 2019. 
  6. ^ „Tortoise Trust Web - Observations on Dehydration in Reptiles.”. www.tortoisetrust.org. Приступљено 7. 4. 2019. 
  7. ^ „Geochelone pardalis (Leopard Tortoise) Care – Misty Corton”. www.chelonia.org. Приступљено 7. 4. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]