Лисица

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Лисица
Vulpes vulpes sitting.jpg
риђа лисица, Vulpes vulpes
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Породица: Canidae
Племе: Vulpini

Лисице (лат. Vulpini) су назив за 27 врста животиња из породице паса. У српском језику се овим именом углавном назива риђа лисица (Vulpes vulpes). Како постоји у скоро сваком делу света, постала је и дeo фолклора многих народа и културних групација.

Лисица је висока од 40 до 50 cm, а дужина јој износи око 110 cm, док само на реп отпада око 40 cm. Маса јој је обично од 8 до 10 kg. Што се тиче старости лисица, оне могу да доживе до 15 година, мада је просек око 12. Спада у породицу паса; траг јој се може помешати са трагом мањег пса, али се разликује по томе што јој је траг ужи од псећег. Лисица испред улаза у јаму обично нема много избачене земље, јер док копа земљу сабија на зидове ходника. Величина територије коју лисица сматра својом обично износи око 4 квадратна километра, а јаме су углавном концетрисане на ивицама шума, близу насеља и у близини економија салаша.

Живе углавном усамљеничким животом, а само за време парења долази до зближавања мужјака и женки. У току сезоне парења женка се оглашава карактеристичним лавежом а мужјаци завијањем. Лисица младунце носи од 50 до 56 дана. Када се окоте, младунци у просјеку имају масу око 80 грама, а на врху репа и на грудима имају праменове бијеле длаке.

Осамостаљују се након око 4 мјесеца послије коћења, али настављају да живе на територији родитеља док са око 10 месеци не постану полно зрели. Мада се претежно хране животињском храном (мишевима, малим зечевима, младим фазанима и стрвинама), такође је утврђено да у одређеним добима године узимају и храну биљног поријекла.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]