Međunarodna astronomska unija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Međunarodna astronomska unija sa nacionalnim članicama iz 79 država u svetu

Međunarodna astronomska unijaMAU (engl. International Astronomical Union — IAU, franc. Union astronomique internationale — UAI) je organizacija koja ujedinjuje nacionalne astronomske organizacije iz svih delova sveta. MAU je u svetskoj naučnoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tela i pojava.

U radne grupe spada, između ostalih, i Radna grupa za imenovanje u planetarnom sistemu (engl. Working Group for Planetary System Nomenclature — WGPSN), koja je odgovorna za imenovanje asteroida i planeta.

MAU je odgovorna i za izdavanje Astronomskih telegrama, iako ih ona sama ne vodi. Minor Planet Center (MPC), središte za sva neplanetna i nesatelitska tela u Sunčevom sistemu, takođe deluje pod okriljem MAU-a.

MAU je osnovana 1919, spajanjem različitih međunarodnih projekata, među kojima su „Nebeska karta“ (franc. Carte du Ciel), „Sunčeva unija“ (engl. Solar Union) i Međunarodni biro za vreme (franc. Bureau International de l'Heure). Prvi predsednik je bio Benžamen Belo.

MAU danas povezuje 9.040 pojedinačnih članova — profesionalnih astronoma, uglavnom doktora nauka, te 63 nacionalne organizacije koje sarađuju s MAU-om. Među njima je i Društvo astronoma Srbije.

Aktuelni predsednik je Robert Vilijams.

Spoljašnje veze[уреди]