Međunarodna astronomska unija

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Međunarodna astronomska unija
IAU logo.svg
Logo Međunarodne astronomske unije
IAU National Members.svg
Članice Međunarodne astronomske unije
SkraćenicaIAU
OsnivačBenžamen Belo
Osnivanje28. jul 1919. god.;
pre 101 godine
 (1919-07-28)
SedištePariz,
 Francuska
Članovi82 države[1] i 13.701 pojedinac
PredsednikEwine van Dishoeck
 Holandija
Generalni sekretarMaria Teresa Lago
 Portugalija
Veb-sajtwww.iau.org

Međunarodna astronomska unijaMAU (engl. International Astronomical Union — IAU, franc. Union astronomique internationale — UAI) je organizacija koja ujedinjuje nacionalne astronomske organizacije iz svih delova sveta. MAU je u svetskoj naučnoj zajednici priznata kao ustanova odgovorna za imenovanje zvezda, planeta, asteroida i drugih nebeskih tela i pojava.

U radne grupe spada, između ostalih, i Radna grupa za imenovanje u planetarnom sistemu (engl. Working Group for Planetary System Nomenclature — WGPSN), koja je odgovorna za imenovanje asteroida i planeta.

MAU je odgovorna i za izdavanje Astronomskih telegrama, iako ih ona sama ne vodi. Minor Planet Center (MPC), središte za sva neplanetna i nesatelitska tela u Sunčevom sistemu, takođe deluje pod okriljem MAU-a.

MAU je osnovana 1919, spajanjem različitih međunarodnih projekata, među kojima su „Nebeska karta“ (franc. Carte du Ciel), „Sunčeva unija“ (engl. Solar Union) i Međunarodni biro za vreme (franc. Bureau International de l'Heure). Prvi predsednik je bio Benžamen Belo.

MAU danas povezuje 12.664 pojedinačnih članova — profesionalnih astronoma, uglavnom doktora nauka, te 79 nacionalnih organizacija koje sarađuju s MAU-om. Među njima je i Društvo astronoma Srbije.

Aktuelni predsednik je Ewine Dishoeck iz Holandije.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ www.iau.org/membership Pristupljeno 16.11.2019

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]