Miodrag Erić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Miodrag Erić
Miodrag Eric.jpg
Datum rođenja(1935-12-30)30. decembar 1935.
Mesto rođenjaResnik
  Kraljevina Jugoslavija
Datum smrti25. januar 2009.(2009-01-25) (73 god.)
Mesto smrtiKragujevac
 Србија Srbija

Prim. dr. Miodrag Erić (30. decembar 193525. januar 2009) ginekolog, akušer, i onkolog.

Biografija[уреди]

Rođen u Resniku kragujevačkom, gde je završio četiri razreda osnovne škole. Potom 1955. godine završava gimnaziju u Kragujevcu, a Medicinski fakultet u Beogradu 1962. godine.

Za vreme staža u Kragujevcu radio je u zdravstvenoj stanici Stragari gde je bio VD upravnik.

  • Stručni ispit polaže u Zagrebu 1964. i radi kao upravnik zdravstvene stanice Darda; 1967. jd izabran je za direktora Doma Zdravlja u Belom Manastiru, 1970.završio dvosemestralni kurs iz javnog zdravstva za rukovodioce velikih zdrastvenih ustanova u Beogradu. Zatim odlazi na specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva, staž obavlja u Osijeku i Beogradu gde je 1975. položio specijalistički ispit. Iste godine završio je i šestomesečnu edukaciju iz kolposkopije i eksfolijativne citologije.
  • Kao direktor Doma Zdravlja Beli Manastir, a zatim dispanzera za žene i vanbolničkog porodilišta u Kneževu kod Belog Manastira, bio je rukovodilac projekta (1969-1973) "Uticaj zdrastvene zaštite na nivo smrtnosti odojčadi u opštini Beli Manastir", u saradnji sa Saveznim zavodom iz Beograda i Instituta za majku i dete iz Zagreba. Pokazano je kako uspesi zavise od adekvatnog pristupa-smrtnost novorođenih u opštini Beli Manastir smanjen je sa 85 promila na 19,3 promila.
  • Zatim 1984. prelazi u Kliničko-Bolnički Centar Kragujevac u Zavod za Onkologiju gde ubrzo odlazi na bazični kurs u školi za obrazovanje kadrova instituta "Boris Kidrič" u Vinči gde se 1985. osposobio za rad sa otvorenim i zatvorenim izvorima radioaktivnog zračenja, a dodatne edukacije završio u višemesečnom periodu na Institutu za Onkologiju i Radiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
  • Bio je Upravnik Zavoda za Onkologiju i Nuklearnu medicinu Kliničko-Bolničkog Centra u Kragujevcu. 1988. Republički komitet za zdravlje i socijalnu politiku dodeljuje mu naziv Primarijusa.

Priznanja i pohvale[уреди]

U svom dugogodišnjem kliničkom radu kao lekar dobio je brojna priznanja i pohvale za uspešno rešavanje problema:

  • rano otkrivanje raka i prevencija malignih oboljenja genitalija i dojke,
  • planiranje porodice,
  • lečenje steriliteta,
  • dijagnostika ginekoloških poremećaja i bolesti,
  • organizovanje hiruškog rada
  • savremeni pristup ante-natalnoj zastiti kao bitnom faktoru smanjenja peri-natalnih gubitaka i stvaranju zdravog podmlatka.

Naučni rad[уреди]

Napisao je i objavio na kongresima, simpozijumima, nedeljama i drugim različitim naučnim skupovima u Srbiji, Hrvatskoj i Jugoslaviji više od trideset naučno-istraživačkih i stručnih radova.