Olga Radosavljević

С Википедије, слободне енциклопедије
Olga Radosavljević
Lični podaci
Puno imeOlga Kincel Radosavljević
Datum rođenja24. maj 1914.
Mesto rođenjaBeograd, Краљевина Србија
ZanimanjeAkademski slikar
Porodica
SupružnikDragutin Radosavljević
PorodicaKćerka Vesna Radosavljević

Olga Radosavljević (Beograd, 24. maj 1914) srpska slikarka.

Život i karijera[уреди | уреди извор]

Potvrda Jovana Bjelića, kod koga je učila slikarstvo

Rođena je 24. maja 1914. godine u Beogradu. Srednju školu je završila u Trećoj ženskoj gimnaziji 1931/32 god. u Beogradu. Studirala je tehnologiju na Univezitetu u Beogradu gde je imala 7 priznatih semestara. Udala se 1939. godine i zbog ratnih prilika prekinula dalje studiranje. U Decembru 1949. godine postala je član, a od 20. Februara 1950. godine i sekretar likovne sekcije Ž.K.U.D. „Vaso Miskin-Crni” u Sarajevu. Za to vreme nastavom su rukovodili akademski slikari Ivo Šeremet i Petar Tješić. Po savetu Petra Tješića došla je u Beograd kod akademskog slikara Jovana Bjelića kod koga je provela 3 godinu u radu.

„Večernji akt” je vežbala na Radničkom univerzitetu u likovnoj sekciji pod rukovodstvom akademskog slikara Aleksandra Lukovića.

U cilju upoznavanja razvoja i istorije umetnosti upisala je 1958/59. godine Filozovski fakultet Odsek za istoriju umetnosti.

Izložbe[уреди | уреди извор]

  • Ž.K.U.D." Vaso Miskin-Crni" u Sarajevu, 1950. godine,
  • Matice srpske u Novom Sadu 1957. godine,
  • Tradicionalna Prvomajska izložba amatera slikara Beograda i Kovačice na Radničkom univerzitetu „Đuro Salaj” u Beogradu, 1961, a potom kao Kružna republička izložba.

Vidi još[уреди | уреди извор]