Orhan Dragaš

Из Википедије, слободне енциклопедије
Orhan Dragaš

Orhan Dragaš je srpski političar rođen u Prizrenu. Osnovnu školu je završio u Dragašu, a srednju školu i fakultet u Beogradu. Devedesetih godina 20. veka aktivno je bio uključen u borbu protiv režima Slobodana Miloševića, kao član i funkcioner Srpskog pokreta obnove.

Aktivno je učestvovao u nekoliko Međunarodnih projekata na temu demokratizacije društva i promocije građanskih sloboda. Kao direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, 2004. godine je organizovao prvu međunarodnu Konferenciju na temu „Reforma sektora bezbednosti u Srbiji i Crnoj Gori“, koja je održana u Beogradu. Učesnik je više međunarodnih Konferencija na temu borbe protiv terorizma i savremenih bezbednosnih pretnji koje su održane u Gruziji, Velikoj Britaniji, Izraelu, Turskoj i Nemačkoj.

Početkom 2005. godine osniva fakultet „Akademija za diplomatiju i bezbednost“ koji je prvi takvog profila u istočnoj Evropi.

Magistrirao je iz oblasti ljudskih prava u sistemu bezbednosti. 2008. godine izabran je za predsednika nacionalne i političke organizacije „Građanska inicijativa Goranaca“. Orhan januara 2009. godine izdaje knjigu pod nazivom „Savremena obaveštajno-bezbednosna zajednica (Utopija ili realnost)“.

Februara 2009. godine u izdanju IP „RAD“ izašla mu je knjiga - udžbenik „Savremena obaveštajno-bezbednosna zajednica (Utopija ili realnost)“ koju su recenzirali prof. dr Radomir Milašinović (redovni profesor i šef katedre bezbednosti na Fakultetu Bezbednosti Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Milan Mijalkovski (vanredni profesor na Fakultetu Bezbednosti Univerziteta u Beogradu).

Oženjen je suprugom Nenom i ima troje dece: ćerku Anđelu i sinove Luku i Andreja. Živi i radi u Beogradu.