Orhan Dragaš

Из Википедије, слободне енциклопедије
Орхан Драгаш
Orhan Dragas.jpg
Орхан Драгаш
Биографија
Место рођења Призрен (Социјалистичка Федеративна Република ЈугославијаСФРЈ)
Порекло српско
Држављанство  Србија
Религија хришћанин (православац)
Потпис Orhan Potpis.png
orhandragas.isi-see.org
Мандат(и)

Orhan Dragaš je rođen u Prizrenu. Osnovnu školu je završio u Dragašu, a srednju školu i fakultet u Beogradu. Devedesetih godina 20. veka aktivno je bio uključen u borbu protiv režima Slobodana Miloševića, kao član i funkcioner Srpskog pokreta obnove.

Aktivno je učestvovao u nekoliko Međunarodnih projekata na temu demokratizacije društva i promocije građanskih sloboda. Kao direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, 2004. godine je organizovao prvu međunarodnu Konferenciju na temu „Reforma sektora bezbednosti u Srbiji i Crnoj Gori“, koja je održana u Beogradu. Učesnik je više međunarodnih Konferencija na temu borbe protiv terorizma i savremenih bezbednosnih pretnji koje su održane u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Gruziji, Velikoj Britaniji, Turskoj i Nemačkoj.

Početkom 2005. godine osniva fakultet „Akademija za diplomatiju i bezbednost“ koji je prvi takvog profila u istočnoj Evropi.

Magistrirao je iz oblasti ljudskih prava u sistemu bezbednosti.

Februara 2009. godine u izdanju IP „RAD“ izašla mu je knjiga - udžbenik „Savremena obaveštajno-bezbednosna zajednica (Utopija ili realnost)“ koju su recenzirali prof. dr Radomir Milašinović (redovni profesor i šef katedre bezbednosti na Fakultet Bezbednosti|Fakultetu Bezbednosti Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Milan Mijalkovski (vanredni profesor na Fakultet Bezbednosti|Fakultetu Bezbednosti Univerziteta u Beogradu).

Doktorirao je 2014. godine u Briselu, na temu: “Savremeni sistemi nacionalne bezbednosti i obaveštajno bezbednosna zajednica.”

Oženjen je, ima troje dece.

Živi i radi u Beogradu.