Pančevački most

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Pančevački most
Serbia, Belgrade, Pancevo bridge, 07.08.2011.jpg
Bočni pogled na Pančevački most, sa desne obale Dunava.
MestoBeograd
 Srbija
Karakteristike
Dužina1526,4
Istorija
Otvaranje1946.

Pančevački most je jedan od dva mosta preko Dunava na teritoriji grada Beograda.

Prvobitni most je pušten u saobraćaj 1935. i nosio je ime kralja Petra Drugog.

Istorija[уреди]

Pančevački most su gradila nemačka preduzeća Siemens-Baunion GmbH iz Berlina (stubovi) i firme Deutsch-Luxemburgische Bergwerks- und Hütten-AG (Dortmund) i deo je posleratnih reparacija Srbiji. Prvobitno je trebalo da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj. Most je pušten u saobraćaj 10. novembra 1935. pod nazivom Most Nj. V. Kralja Petra II. Istog dana je prošao i prvi voz od Beograda ka Pančevu, otvorena je i nova tramvajska pruga Spomenik - Most Kralja Petra II - Novo groblje[1].

Tokom Drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska, u noći između 10. i 11. aprila 1941, sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembar.[2]

Tehničke karakteristike[уреди]

Most ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj i dva koloseka za železnički saobraćaj. Cela dužina mosta sa betonskim vijaduktom i inundacionim mostom iznosi 1526,4 m. Glavna konstrukcija mosta duga je 1134,7 m.

Izvori[уреди]

Galerija[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]