Pasulj (jelo)

С Википедије, слободне енциклопедије
Pasulj (jelo)
Pasulj (10291319804).jpg
Klasičan srpski pasulj sa suvom kobasicom i ljutom paprikom
Друго имеgrah, fažol
Врста јелаjelo
Место пореклаAmerika
Регије или државаEvropa i Amerika
Температура сервирањаhladno i toplo
Главни састојциpasulj, povrće, začini
  Медија: Pasulj (jelo)

Pasulj je vrlo hranljivо i ukusno jelo vrlo jednostavno za pripremu bez obzira na sortu i način pripreme. Širom sveta mogu se pronaći mnoga regionalna variva od pasulja poznata kao čorba od pasulja, koja uključuju polako kuvanje pasulja sa mešavinom povrća i mesa u zavisnosti od regiona. Obilno varivo od pasulja, u Srbiji poznato i kao čorbast pasulj, vojnički pasulj, pasulj na tavče, jedno je od najrasprostranjenijih u restoranima širom Srbije i obično se jede u svim godišnjim dobima.

Postoji mnogo vrsta pasulja od kojih se prave razna čorba ali i čitava jela, salate, poslastice i u zavisnosti od delova sveta, pasulj se konzumiraju u većoj ili manjoj količini. Poznata su i jela pripremljena od belog, velikog severnog, tamnocrvenog (Dark Red Kidney), malog crvenog, ružičastog, pinto pasulja, itd. Kada se pasulj skuva, on ima finu, puterastu teksturu i vrlo prijatan ukus.

Nutritivne vrednost jela od pasulja[уреди | уреди извор]

„Čovek koji jede pasulj” (1580-1590), rad Anibala Karačija

Jelo napravljeno od pasulj je odličan izvor proteina, ali sadrži i dosta hranljivih vlakana, minerala i vitamina. U samom pasulju nema masti, holesterola i natrijuma, a moge sorte pasulja su odličan izvor kalijuma. Masnoća, meso, povrće se pasulju tokom pripreme jela naknadno dodaje da bi mu se poboljšao ukus i uvećala kalorijska vrednost. Jelo od pasulj pruža veću količinu hranljivih vlakana nego grašak ili sočivo, a u organizmu deluju kao laksativi i pomažu da se zaštiti mukoza debelog creva, i skrati period izlaganja toksičnim supstancama. Time pasulj štite debelo crevo od hemikalija koje izazivaju kancer. Zbog ovih svojih osobina jela od pasulja su vrlo tražena namirnica, kako u Evropi, tako i u Americi.

Koliko je pasulj popularna hrana govori i činjenica da je bila motiv za njihova likovna dela mnogim umetnicima širom sveta.

Hemijski sastav (orjentirno) pet domaćih sorti pasulja (Phaseolus vulgaris)[уреди | уреди извор]

 • Energija koju daje 100 g običnog belog pasulja iznosi 17% od preporučenih dnevnih vrednosti.
 • Pasulj ima 60,75 g ugljenih hidrata (47%) i 22.33 g proteina (40%).
 • Količina masnoća u pasulju je zanemarljivo mala, i iznosi 1.50 g (7,5%). Pri čemu holesterola u pasulju nema.
 • Hranljiva vlakna su jedan od najvećih benefita pasulja i njih ima 15.3 g ili 40%.
 • Od vitamini, pasulj sadrži sufolate kojih ima 364 μg (91%), nijacin koga ima 2.188 mg (13%), pantotensku kiselinu 0.774 mg (15%), piridoksin 0.428 mg (33%), riboflavin 0.164 mg (13%) i tijamin 0.775 mg (65%).
 • Od elektrolita i minerala najviš su u jelu od pasulja zastupljeni kalijum 1185 mg (25%) i natrijum 5 mg (<1%). Kalcijuma ima 147 mg (15%), bakra 0.834 μg (93%), gvožđa 5.49 mg (69%), magnezijuma 175 mg (44%), fosfora 0.407 mg (58%), selena 11 μg (20%), a cinka 3.65 mg (33%).
 • Za razliku od soje, pasulj sadrži male količine antioksidanasa izoflavona. Ukupna vrednost izoflavona je 0.27 mg na 100 g pasulja. Za izoflavone je utvrđeno da smanjuju rizik od osteoporoze i postmenopauzalnog kancera.
 • Pasulj sadrži i innhibitore proteaza — proteine koji imaju sposobnost da inhibiraju proteaze. Tripsin inhibitori i hemotripsin inhibitori se nalaze u semenu lpasulja, pa je važno upotrebiti adekvatan toplotni tretman pasulja za njihovu inaktivaciju. Toplotnim tretmanom se obezbeđuje varenje proteina. Inhibitori proteaza iskazuju svoj antinutritivni efekat izazivajući hipertrofi/hiperplaziju, što na kraju dovodi do inhibicije rasta.[1]
Energetska vrednost, hranjljivi i zaštitni faktori jela spremljenog od 100 gr suvog pasulja sa suvom slaninom.[2]
Kalorija Belančevina Masti Ugljeni hidrati Kalcijum Gvožđe Vit. A Vit B1 Nijacin C vitamin Kuhinjska so
516 (2.158 kJ) 23,48 16,00 70,83 167 7,3 400 0,901 0,532 12,7 10,00

Čorbast pasulj sa suvim mesom ima manje kalorija od čorbastog pasulja sa rebarcima i slaninom. U odnosu na pasulj sa rebarcima, koji u porciji od 100 grama sadrži 516 kalorija, čorbast pasulj sa suvim mesom u istoj količini ima svega 350 kalorija. Čorbast pasulj se mahom služi u porcijama od 300 do 500 grama, čime se njihova kalorijska vrednost povećava na cifre između 250 i 400 kalorija.

Ukoliko sumiramo sve već gore pomenuto, pasulj je u svakom smislu, ne samo koristan, već i esencijalan proizvod u svakom domaćinstvu, od starih tradicionalnih do modernizovanih i domova poklonika veganske, vegetarijanske i hrono ishrane.[3]

Karakteristike i vrste zrnevlja pasulja[уреди | уреди извор]

Pasulj je, inače, mala jednogodišnja biljka, grmolikog izgleda koja cveta kada raste na dobro dreniranom i po mogućnosti peskovitom tlu uz adekvatnu vlagu. Poreklom iz porodice mahunarki, pasulj ima velike hranljive vrednosti. Najpoznatija je i najrasprostranjenija mahunarka u celom svetu i kao povrtarska kultura ubraja se u grupu zrnastih mahunarki.[1]

Neutralan ukus pasulja omogućava niz kombinacija s različitim namirnicama i začinima, a dostupnost tokom cele godine njegovu široku primenu pri kuvanju. Pasulj se može poslužiti samostalno, ali se dobro kombinuje i sa mnogim drugim aromama i hranom.

U istoriji ljudske ishrane pasulj, grašak, sočivo i druge mahunarke nalazimo vrlo rano u upotrebi. Pasulj je svakako najpoznatija mahunarka, donesena iz Amerike u Evropu u 16. veku zajedno s krompirom i kukuruzom. Nijedna povrtarska kultura, osim krompira, nije razvila toliko sorti i varijacija kao pasulj. Najveći proizvođači pasulja su Indija, Kina, Indonezija, Brazil i SAD.[1]

Ekvivalent za većinu pasulja

Ekvivlant za izračunavanje količine pasuja, koji je istovetan za skoro sve pasulje iznosi:

450 gr suvog pasulja = 2 šolje sušenog = 4 - 5 šolje kuvanog pasulja
Vrste

Pasulj se može podeliti u dve glavne grupe: onaj sa jestivim mahunama (zeleni papsulj) i onaj sa jestivim semenkama. Ukus svake sorte pasulja je različit, ali sve poseduju zdrav, prijatan ukus. Među najrasprostranjenije vrste koje se koriste za pripremu jela od pasulja spadaju ove navedene u tabeli:

Najrasprostranjenije vrste pasulja koje se koriste za pripremu jela
Tip Slika Karakteristike
Crna kornjača Black Turtle Bean.jpg Crni pasulj zvani kornjača ima male, sjajne crne semenke.
Posebno je popularan u latinoameričkoj kuhinji.
Brusnica Chitra Rajma BNC.jpg Brusnica pasulj nastao je u Kolumbiji kao cargamanto pasulj.
Borlotti ili "rimska zrna" su razne varijante ovog pasulja koje su uzgojene u Italiji, ali zrna ove varijante imaju deblju kožu.
Mnogo se upotrebljavaju u mediteranskoj kuhinji.
Bubrežasti Red Rajma BNC.jpg Ovaj pasulj, poznat i kao crveni pasulj, dobio je ime po sličnost u obliku i boji sa bubregom.
Ponekad se koristi za "čili karne", i sastavni je deo kuhinje u severnom delu Indije.
Također se koristu u Nju Orleansu i u južnoj Louiziani, ponedjeljkom kao kreolsko jelo "crveni pasulj i riža."
Flažole Canned flageolets.jpg Flažpžet (fažol) pasulj se često jede u Francuskoj.
Semenke su mu male, svetlo zelene boje i bubrežastog oblika.
Tekstura je još kremastija (ako se sačuva zrnasti oblik tokom kuvanja), kao kada je sveža, ali polusuva.
Pinto Pinto bean.jpg Pinto pasulj je dobio ime po išaranoj ljusci (kako se označavaju i šareni konji).
Najčešća je vrsta pasulja u SAD-a.
Najčešće se jede celi u supi ili pireu.
Celi pasulj i pire su zajednički za punjenje "burrito" specijalitet i spravljanje poprženog pasulj.
Mlade mahune se mogu brati i kuvati još kao zeleni pinto pasulj.
Beli Phaseolus vulgaris white beans, witte boon.jpg Mornarički pasulj ili Haricot posebno je popularan u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.
Ostali beli pasulji uključuju cannellini, popularna sorta u srednjoj i južnoj Italiji.
Bieli pasulj je najzastupljeniji kao biljni izvor fosfatidilserina.
Ružičasti Zrna ovog pasulja su sitna, bledo ružičasta, ovalnog oblika, poznata po španskom nazivu habichuelas rosadas.
U području Santa Maria, Kalifornija naziva se pinquito (roze i mali) i komercijalno se uzgaja na mestima iznad gradiċa Santa Maria.
Neophodni je sastojak u roštilju stila "Santa Maria".
Žuti

'Sinaloa Azufrado', 'Sumpor', 'Mayocoba', i 'Peruano' (koji se naziva 'Canary) su vrste žutog pasulja.
Peruanski pasulj je sitan, ovalan, žuti pasulj oko 0,5-1 cm dug, s tankom kožom.
Kada je kuvan, ima kremastu teksturu.
Bez obzira na ime ("peruanski pasulj"), porieklom je iz Meksika.
Žuti pasulj je neuobičajen u SAD-a, zbog kontroverznog patenta koji je registrovao John Proctor, 1999. godine. On je odabrao i imenovao soj žutog pasulj iz semena donesenog iz Meksika. Američkim patentom US Patentom No. 5894079 (patent: Enola ili žuti grah) odobreno POD-NERS, LLC, zaštićeno je ekskluzivno pravo na uvoz i prodaju žutog pasulj u SAD od 1999. do 2008. godine, kada je nakon preispitivanja patent odbačen.

Graškasti Sorta Phaseolus vulgaris pod nazivom "graškasti pasulj" otkriven je u Britaniji, u 16. veku.
U SAD-a pod nazivom "graškasti pasulj "se takođe koristi za opisivanje sitnog belog pasulj, a isto ime se koristi za Vigna unguiculata koja je podvrsta sesquipedalis, koji se nazivaju dvorišni dugi pasulj i kravlji pasulj.
Semenke britanskog graškastog pasulja su višebojne, crveno-smeđe i bele.
Biljke su tipične penjačice.
Zrna se jedu u mahuni, kao što to rade Francuzi ili se mogu brati zreli i jesti kao i svaki drugi sušeni pasulj.

Jelo od pasulja u Srbiji[уреди | уреди извор]

Narodna izreka kaže „pasulj junaka hrani“, ali zbog hranljivih i lekovitih sastojaka ove biljke, sasvim bi se opravdano moglo reći da pasulj i hrani i leči Srbe od kad je ova mahunarka doneta na prostor Balkanskog poluostrva. Iako ga često u Srbiji nazivaju seljačkom i sirotinjskom hranom, pasulj se odomaćio u svim srpskim kuhinjama i jedna je od najkorisnijih namirnica, najizdašniji izvor proteina i, za mnoge, najukusnije, a bogami i jeftino jelo srpske nacionalne kuhinje.

Iako postoji više od 70 sorti pasulja, u Srbiji se najviše uzgajaju gradištanac, tetovac, biser, galeb, zlatko, čučavac, sremac. Ove i druge sorte poznatije su po narodnim nazivima: beli pasulj tetovac, beli sitni pasulj, crveni pasulj, pasulj trešnjevac, žuti pasulj. Kako se priprema

Pasulj koji spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti Srbiju je donet iz Italije u 17. veku. Kažu istoričari putem preko Zemuna, tada u Austougasrkoj carevini. Srpske domaćice su ga brzo otkrile kakvo ukusno jelo od njega može da se skuva, i tako je on postao nešto kao naš srpski nacionalni specijalitet, mada su ga mnogi drugi drugi otimali stavljali ga na spisak "svojih" variva, kao što se poslednjih godina čini npr sa srpskim ajvarom.[4]

Klot čorbast pasulja u Srbije je sve sve popularnije, naročito u dana posta, i rangiran je po popularnosti i ukusu uporedo sa vojničkim pasuljem, iako je takođe visoko kalorično jelo u čijoj porciji od 100 grama se nalazi čak 340 kalorija.

Potapanje pasulja pre kuvanja[уреди | уреди извор]

Kako bi se smanjilo vreme kuvanja i povećala probavljivost, pasulj se uobičajeno potapa u vodi, (oko 8 sati ili preko noći), u odnosu jedna šaka suvog pasulja 10 šoljica hladne vode. Nekada su a ljudi potapali pasulj i do 24 časa.

Postoji i drugi način, za brzo potapanje u kome se na jednu šaku suvog pasulja dodajte 10 šoljica vruće vode koju mora da provri i ključa 3 minuta. Zatim se pasuq poklopi i pusti da se ohladi i stoji u vodi još 1-2 čas.

Nakon potapanja, pasulj se cedi od vode i pre kuvanja još jedanput se opere.

Potapanjem papsulja u odgovarajući medijum: vodu, sodu bikarbonu, askorbinsku kiselinu, moring puder i potom obrada u autoklavu obezbeđuje redukovanje nivoa ukupnih fenola, fitata, saponina, L-dopa i lektina.

Kuvanje pasulja[уреди | уреди извор]

Neke od mesnih prerađevina koje se najčešće dodaju čorbastom pasulju

Iako mnoge domaćice smatraju da je kuvanje pasulja jednostavno, ioak je to prema mišljenju iskusnih kuvara prava mala gastro "nauka" jer niko ne može tačno odrediti koliko to traje. Sve zavisi od vrste pasulja, posude u kojoj se kuva, temperature ložišta, i od toga da li je u pitanju mladi ili suvi pasulj. Takođe suvi pasulj može da se kuva jako dugo, ponekad i po dva sata, u zavisnosti od toga koliko je star i da li je pre kuvawa bio dovoljno potapan u vodi.[5]

Pasulj se kuva sve dok nije mekan, pa se tako npr. mladi pasulj kuva kratko, oko 30 minuta. Isto važi i za mladi pasulj koji je prethodno bio smrznut. Tokom kuvanja obe vrste pasulja redovno proveravati jer jedino tako možemo biti sigurni da se neće prekuvati ili ostati sirov.

Proces kuvanja počinje u svežoj vodi, oko 5 cm iznad pasulja, u trajanju od 10 do 15 minuta na jakoj vatri, a zatim 1 čas do 1 čas i 30 minuta na umerenoj vatri. Prilikom kuvanja, s vremena na vreme, sklanja se pena koja se stvara na površini.

Način pripreme pojedinih vrsta pasulja[6][уреди | уреди извор]

Tetovac

Ovaj beličasti pasulj pljosnatog, krupnog izgleda, priprema se tako što se posle stajanja u vodi najmanje 8 sati (preko noči), kuva na jakoj vatri oko sat i po. Ukus mu je prijatan, a posebno aromu dobija kada se posle kuvanja zapeče u rerni.

Jelo od belog pasulja
Jelo od više vrsta šarenog pasulja
Beli pasulj

Beli pasulj, koji je sličan tetovcu, od njega je sitniji. Posle stajanja u vodi, preko noći, kuva se do sat vremena. Pasulj je vrlo prijatnog ukusa, i koristi se uglavnom za pripremu variva i salata.

Crveni pasulj

Ovaj pasulj koji je crvenkasto-ružičaste boje kuva se isto kao i beli pasulj.

Trešnjevac

Trešnjevac je pasulj malih braon zrna, koji se najbrže kuva od svih sorti pasulja.

Šareni pasulj

Ovaj pasulj, šarene boje, lakše se vari zato što sadrži više biljnih vlakana. Odlično se slaže s kiselim kupusom jer povećava apsorpciju vitamina C iz ovog jela.

Žuti pasulj

Ćutu pasulj je sitnog, pljosnatog, sivožutog zrna. Posle stajanja u vodi, preko noći, kuva se oko dva sata. Najukusniji je sa suvim mesom i zaprškom.

Recepture[уреди | уреди извор]

Čorbast pasulj[уреди | уреди извор]

Čorbast pasulj

Čorbast pasulj je mnogima omiljeno zimsko jelo i svima poznato, koje mogu spremati i neiskusne domaćice

Sastojci
 • 300-400 g pasulja tetovca,
 • 1 glavica crnog luka,
 • 3 čena belog luka,
 • ulje, lovorov list, suvi začin, biber,
 • 1 kašika brašna, 1 kašičica mlevene paprike,
 • 300 g suvih rebara.
Priprema
 • Pasulj očistiti i oprati u nekoliko voda, naliti i iseći crni luk, dodati rebra, lovorov list i staviti da se kuva.
 • Ako je pasulj mlad, potrebno mu je svega sat vremena da se potpuno skuva.
 • Na ulju ispržiti sitno seckan crni luk, dodati brašno i izdrobljen beli luk, pa sve dobro propržiti i na kraju dodati mlevenu papriku i odmah podići sa ringle i sipati u pasulj.
 • Dodati kašiku začina, soli i bibera i ostaviti da vri nekoliko minuta.

Vojnički pasulj[уреди | уреди извор]

Vojnički pasulj sa kobasicom

Iako je receptura za pripremu ovog pasulja potekla od vojnih kuvara on je mnogima omiljeno zimsko jelo i svima u Srbiji i šire dobro poznato jelo, koje pored vojnih kuvara mogu da spreme i domaćice.[2]

Sastojsci
 • 500 g belog pasulja,
 • 2 crna luka, 2 čena belog luka,
 • 1 lovorov list, 1 kašika suvog začina,
 • 1 vrhom puna kašika aleve paprike, so i biber po ukusu.
 • 1 šargarepa, 1 paštrnak,
 • 2 kašike masti,
 • 2 dl soka od paradajza,
 • oko 100 g slanine ili kobasice, isečene na komadiće,
Priprema
 • Pasulj prvo operite i stavite u šerpu sa vodom da provri. Pustite ga da ključa nekih 5 minuta, zatim procedite vodu.
 • U ekspres loncu ili u loncu u kojem se kuva pasulj, staviti kašiku masti i crni luk iseckan na sitne kocke. Kada luk porumeni, dodas se iseckani beli luk, šargarepa i paštrnak takođe iseckani na kockice. Sve još kratko propržite, pa u tu masu dodati proceđen pasulj.
 • U lonac sa pasuljem dodati suvi začin, biber, lorber, suvu slaninu i naliti vodom da sve prekrije otprilike desetak santimetara preko pasulja.
 • Ako se kuva u ekspres loncu, lonac treba zatvoriti i dok ne počne da zviždi kuvati na najjačoj temperaturi, nakon toga smanjite na jedinicu, tačnije na laganu vatru da se tiho krčka.
 • Kuvati još 20 minuta, isključite ringlu i ostavite da pritisak u loncu popusti da možete da ga otvorite. Nemojte ga stavljati pod hladnu vodu ili na silu otvarati, jer se pasulj kuva još to neko vreme dok ne otvorite poklopac, što je otprilike još nekih 20-30 minuta. Može se desiti da mu treba i više vremena da se skuva - ako je pasulj "višegodišnji". Ali, svakako ne može se znati kakav je dok se ne probate.
 • Ako se pasulj kuvaa u običnom loncu ili kotliću na vatri, kuva se poklopljen na tihoj vatri dok se ne skuva.
 • Jedino je bitno da se pasulj ne meša dok se kuva kako bi zrna ostala cela.
 • Kad se pasulj skuva, sprama seezaprška. Zapršku pripremiti u šerpici ili tiganju sa kašikom masti (ili ulja) i kašikom brašna. Kada se brašno uprži dodati alevu papriku i naliti sok od paradajza.
 • Zapršku sipati u kuvan pasulj i ostavite da se kuva još nekih dvadesetak minuta da bi se i zaprška sasvim skuvala i dobro povezala sa zrnima pasulja..

Hilandarski (manastirski) pasulj[уреди | уреди извор]

Recept koji koriste monasi u svetogorskom manstiru Hilandaru,[7] i mnogi vernici koji upražnjavaju specifičnu posnu ishranu u dana post, najčešće jedu ovo vrstu posnog čorbastog pasulja.

Sastojci

Svetogorci za pripremu ovog jela koriste ove satojke:

 • pasulj,
 • vodu,
 • maslinovo ulje,
 • crni i beli luk,
 • paradajz,
 • mlevenu papriku, biber, so i sveži ili sušeni peršun.
Priprema
 • Uveče, uoči kuvanja, pasulj otrebiti, operiti i potopiti u posudu sa hladnom vodom.
 • Ujutro, nabrekla zrna procedite i pristavite u lonac i preliti novom vodom.
 • Kada tečnost proključa, odliti vodu i sipati čistu, hladnu vodu.
 • U lonac sipati krupno isečen crni luk, pola količine od pasulja i maslinovo ulje.
 • Kuvati na tihoj vatri. Na polovini kuvanja blago promešajte drvenom varjačom.
 • Tokom kuvanja pasulja, u lonac staviti dve do tri iseckane, manje glavice crnog luka, malo belog luka i crvenu, mlevenu, slatku papriku.
 • Kada je pasulj kuvan, zrna meka, voda skoro isparila, u lonac stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz (trećina količine pasulja), so i dosta peršunovog lista.
 • Jelo još neko vreme treba ostaviti da krčka.

Salate od pasulja[уреди | уреди извор]

Šarena salata[уреди | уреди извор]

Sastojci
 • 300 g makarona,
 • 250 g crvene paprike,
 • 150 g obarenog brokolija,
 • 100 g crvenog barenog pasulja,
 • čaša kisele pavlake, bosiljak, biber, so
Priprema

Skuvati makarone, pa ih pomešajte s pavlakom. Iseckati paprike na kockice, a obareni brokoli na cvetiće, pa ih pomešati sa makaronama. Dodati pasulj, bosiljak, posolite, pobiberite i sve dobro promešati

Gotova jela od pasulja[уреди | уреди извор]

Neka od gotovih jela sa pasuljem koja se prodaju u Srbiji

U Srbiji nekoliko proizvođaća hrane na srpsko i druga evropska tržišta plasira čorbast pasulj kao gotovo jela kao što su

 • posan pasulj,
 • pasulj sa slaninom,
 • pasulj sa faširanom šniclom,
 • pasulj sa kobasicom.

Ova jela se pakuju u konzerve od lima, aluminijumske ili plastične posude, u pojedinalnim porcijama od 300 do 400 grama. Dugog su roka trajanja (tri i više godina).

Ova jala od papsulja koja su postala jako popularna među studentima, planinarima, ribarima i drugim korisnicima brzo pripremljene hrane, spremaju se po receptima tradicionalne srpske kuhinju. Tako su koncipirana da kako po količini tako i po sastavu obezbeđuju ukusan obrok, sa svim hranljivim vrednostima spreman za konzumiranje za samo nekoliko minuta.

Glavni sastojci gotovih jela
 • Pasulj (40%)
 • Sos 40%: voda, pšenično brašno, suncokretovo ulje, kuhinjska so, koncentrat paradajza, šećer, začini i ekstrakti začina (celer) pojačivač arome (E621)
 • Povrće (20%), crni luk, paprika, mrkva
Energetska vrednost, hranjljivi i zaštitni faktori 100 gr gotovog jela od pasulja
Kalorija Belančevina Masti Ugljeni hidrati Kalcijum Gvožđe Vit. A Vit B1 Nijacin C vitamin Kuhinjska so
100,3
(423,3 kJ)
4,60 2,20 15,16 167 7,3 400 0,901 0,532 12,7 2,00

Galerija[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

 1. ^ а б в „Pasulj naš nasušni”. AgroSmart (на језику: српски). 16. 4. 2015. Приступљено 16. 12. 2020. 
 2. ^ а б Receptura 174. - Čorbast pasulj, U: Receptura za pripremu hrana u JNA
 3. ^ „Pasulj – kalorije, proteini, vitamini i prednosti za zdravlje” (на језику: српски). Приступљено 16. 12. 2020. 
 4. ^ P, R. „Miris čorbastog pasulja”. Politika Online. Приступљено 16. 12. 2020. 
 5. ^ „Najčešće greške kod kuvanja pasulja: 5 stvari koje upropaste svima omiljeno jelo!”. stil.kurir.rs (на језику: српски). Приступљено 16. 12. 2020. 
 6. ^ ANĐELKOVIĆ, JELENA VUKELIĆ i JASNA. „Dobar pasulj daleko se čuje”. zena (на језику: српски). Приступљено 19. 12. 2020. 
 7. ^ Ковачевић, Мирко (септембар 2008). Света српска царска лавра Хиландар на Светој гори Атонској. Београд: Задужбина Светог манастира Хиландара. ISBN 978-86-7768-031-2.

Literatura[уреди | уреди извор]

 • Annemarie Habarta, Gerhard Habarta: Das Santiago-Menü: eine kulinarische Pilgerreise durch die Küchen des Jakobsweges. Edition Mundart, 2008, ISBN 978-3-837-02863-8, S. 111.
 • Nelson Müller: Meine Rezepte für Body and Soul. Zabert Sandmann, ISBN 978-3-89883-300-4, S. 22.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Mediji vezani za članak Pasulj na Vikimedijinoj ostavi