Pirinčane galete

С Википедије, слободне енциклопедије
Pirinčane galete

Pirinčane galete su prirodna, zdrava i dijetska hrana koja se jako lako vari.

Svojstva[уреди | уреди извор]

Njihova dobra strana je ta što sadrže malo kalorija, pa su zbog toga dobar izbor za one koji imaju problema sa viškom kilograma. Na 100g pirinčanih galeta ima svega 375 kalorija,odnosno jedna pirinčana galeta ima svega 29 kalorija. Predstavljaju veoma bogat izvor biljnih masti,ugljenih hidrata,celuloze,minerala i vitamina. To znači da će vam ove galete dati energiju koja vam je potrebna,i učiniće vaš organizam jačim i otpornijim. [1]

Sastojci[уреди | уреди извор]

Glavni sastojak pirinčanih galeta je integralni pirinač,a radi poboljšanja ukusa dodaje se pirinač,morska so,susam,lan i suncokret.

Prednosti[уреди | уреди извор]

Zahvaljujući celulozi,regulišu varenje i pospešuju pražnjenje creva. Takođe pomažu u lečenju problema sa želucem i crevima i smanjuju rizik od nastanka crevnih oboljenja. Osim toga,pirinčane galete su korisne za poboljšavanje pamćenja i koncentracije. Veganski je proizvod,odnosno pogodan je za ljude koji ne konzumiraju hranu životinjskog porekla.

Upotreba[уреди | уреди извор]

Pre svega,pirinčane galete mogu zameniti hleb u svakodnevnoj ishrani,pa se na njih mogu stavljati razni namazi, poput krema,džema i mlečnih namaza. Mogu biti odlična podloga za sendviče,mogu se dodavati u mleko. [2] Uzimanje pirinčanih galeta se preporučuje kod osoba sa povišenim holesterolom i trigliceridima,u periodu rekonvalescencije, u slučaju dijabetesa. Međutim,kao i svaku drugu hranu,pa i pirinčane galete,treba unositi u umerenim količinama.

Nutritivne vrednosti[уреди | уреди извор]

Nutritivne vrednosti 100g jedna galeta[3]
Energetska vrednost 1575kJ,375kcal 122kJ,29kcal
Masti 1,8g 0,14g
od čega zasićene 0,41g 0,03g
Ugljeni hidrati 82g 6,3g
od kojih šećera 0,8g 0,1g
Vlakna 2g 0,15g
Proteini 6,8g 0,5g
so <0,01g <0,01g

Vidi još[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ ,,pirinčane galete prednosti i upotreba , najzdravija hrana. pristupljeno 2.decembar 2016.
  2. ^ ,,galete,pirinčane Архивирано на сајту Wayback Machine (12. децембар 2016), upotreba. pristupljeno 2.decembar 2016.
  3. ^ ,,Nutritivne vrednosti pirinčanih galeta Архивирано на сајту Wayback Machine (14. фебруар 2017), Info. pristupljeno 2. decembar 2016.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]