Пређи на садржај

Pirotehnička bojila

С Википедије, слободне енциклопедије
Crveni litijumski plamen dovodi do upotrebe litijuma u bakljama i pirotehnici.
Jedinjenja bakra svetle zelene ili plavo-zelene boje u plamenu.
Jedinjenja kalcijuma sijaju narandžasto u plamenu.
Jedinjenja natrijuma sijaju žuto u plamenu.

Pirotehničko bojilo je hemijsko jedinjenje koje uzrokuje da plamen gori određenom bojom. Koriste se za stvaranje boja u pirotehničkim kompozicijama kao što su vatrometi i obojeni plameni. Materije koje proizvode boju obično se stvaraju od drugih hemikalija tokom reakcije. Široko se koriste soli metala; elementarni metali se retko koriste (npr. bakar za plavi plamen).

Boja plamena zavisi od katjona metala; anjon soli ima vrlo malo direktnog uticaja. Međutim, anjoni utiču na temperaturu plamena, kako je povećavaju (npr. nitrati, hlorati) tako i smanjuju (npr. karbonati, oksalati), indirektno utičući na jačinu i sjaj plamena. Za aditive koji snižavaju temperaturu, granica bojenja može biti oko 10–20 tež.% kompozicije.[1]

Neki uobičajeni primeri su:

Boja Ime jedinjenja Hemijska formula Napomene
Crveno Stroncijum nitrat Sr(NO3)2 Uobičajen. Koristi se sa donatorima hlora. Odlična crvena boja, posebno sa metalnim gorivima. Koristi se u mnogim kompozicijama uključujući signalne plamene.
Crveno Stroncijum karbonat SrCO3 Uobičajen. Daje dobru crvenu boju. Usporava sagorevanje kompozicija, razlaže se stvarajući ugljen-dioksid. Plameni usporivač u barutima. Jeftin, nehigroskopan, neutrališe kiseline. Superioran u odnosu na stroncijum oksalat u odsustvu magnezijuma.
Crveno Stroncijum oksalat SrC2O4 Razlaže se dajući ugljen-dioksid i ugljen-monoksid. U prisustvu magnezijumovog goriva, ugljen monoksid smanjuje čestice magnezijum oksida, stvarajući gasoviti magnezijum i eliminišući zračenje crnog tela čestica MgO, što dovodi do jasnije boje.
Crveno Stroncijum sulfat SrSO4 Uobičajen. Visokotemperaturni oksidant. Koristi se u mešavinama stroboskopa i nekim crvenim kompozicijama na bazi metala.
Crveno Stroncijum hlorid SrCl2 Uobičajen. Proizvodi svetlo crveni plamen.
Narandžasto Kalcijum karbonat CaCO3 Proizvodi narandžasti plamen. Daje ugljen-dioksid pri razgradnji. Često se koristi u vatrometu kao zamena za stroncijum.
Narandžasto Kalcijum hlorid CaCl2
Narandžasto Kalcijum sulfat CaSO4 Visokotemperaturni oksidant. Odličan izvor narandže u stroboskopskim kompozicijama.
Narandžasto Hidrirani kalcijum sulfat CaSO4(H2O)x* Oznaka * označava da će jedinjenje goreti narandžasto gde je x=0,2,3,5.
Zlatno/žuto Prah drvnog uglja
Žuto Natrijum bikarbonat NaHCO3 Kompatibilan sa kalijum hloratom. Manje smanjenje brzine sagorevanja od natrijum karbonata. Nekompatibilan sa magnezijumom i aluminijumom, reaguje razvijajući gas vodonika.
Žuto Natrijum karbonat Na2CO3 Higroskopan. Značajno smanjuje brzinu sagorevanja, razlaže ugljen-dioksid koji se razvija. Jako alkalan. Veoma efikasna boja, može se koristiti u malim količinama. Korodira magnezijum i aluminijum, nekompatibilan je sa njima.
Žuto Natrijum hlorid NaCl Gubi higroskopnost pri zagrevanju. Korodira metale.
Žuto Natrijum oksalat Na2C2O4 Nehigroskopan. Blago reaguje sa magnezijumom, nema reakcije sa aluminijumom.
Žuto Natrijum nitrat NaNO3 Takođe deluje kao oksidant. Svetao plamen, koji se koristi za osvetljenje.
Žuto Kriolit Na3AlF6 Jedna od retkih natrijumovih soli koja je nehigroskopna i nerastvorljiva u vodi.
Zeleno Barijum hlorid BaCl2
Zeleno Barijum hlorat Ba(ClO3)2 Klasično izražavanje zelene boje sa šelak gorivom. Osetljiv na udarce i trenje. Oksidator.
Zeleno Barijum karbonat BaCO3 Lepa boja kada se amonijum perhlorat koristi kao oksidant.
Zeleno Barijum nitrat Ba(NO3)2 Ne previše jak efekat. Sa donorima hlora daje zelenu boju, bez hlora gori belo. U zelenim kompozicijama se obično koriste perhlorati.
Zeleno Barijum oksalat BaC2O4
Plavo Bakar(I) hlorid CuCl Najbogatiji plavi plamen. Skoro nerastvorljiv u vodi.
Plavo Bakar(I) oksid Cu2O Najjeftinija plava boja.
Plavo Bakar(II) oksid CuO Koristi se sa donatorima hlora. Odlično u kompozitu zvezde.
Plavo Bazni bakar karbonat CuCO3·Cu(OH)2, 2 CuCO3·Cu(OH)2 Prirodno se javlja kao malahit i azurit. Dobar sa amonijum perhloratom i za plamen visoke temperature uz prisustvo hlorovodonika. Ne raspršuje se laku u vazduhu. Manje je otrovan od Pariskog zelenog.
Plavo Bakar oksihlorid 3CuO·CuCl2 Dobra plava boja sa odgovarajućim donorom hlora.
Plavo Parisko plavo Cu(CH3COO)2.3Cu(AsO2)2 Bakar acetoarsenit, smaragdno zelen. Toksičan. Sa kalijum perhloratom daje najbolje plave boje. Nehigroskopn je. Fini prah se lako prenosi u vazduhu. Postoji toksična opasnost od udisanja.
Plavo Bakar arsenit CuHAsO3 Skoro nehigroskopan. Skoro jednako dobra boja kao bakar acetoarsenit. Toksičan je. Može se koristiti sa hloratnim oksidansima.
Plavo Bakar sulfat CuSO4·5 H2O Može se koristiti sa nitratima i perhloratima. Kiseo, nekompatibilan sa hloratima. Sa crvenim fosforom u prisustvu vlage oslobađa toplotu, može se spontano zapaliti. Jeftiniji od bakarnog acetoarsenita. Bezvodni bakar sulfat je higroskopan, može se koristiti kao sredstvo za sušenje. Sa amonijum perhloratom dobija se skoro lepa plava boja kao što se postiže bakar acetoarsenitom.
Plavo Bakarni metal Cu Retko se koriste, sa drugim jedinjenjima je lakše raditi. Daje lepu plavu boju u kompozicijama na bazi amonijum perhlorata; ali reaguje sa amonijum perhloratom i oslobađa amonijak u prisustvu vlage. Kompozicija mora biti suva.
Ljubičasto Kombinacija crvenih i plavih jedinjenja Sr+Cu
Ljubičasto Rubidijumska jedinjenja Rb ratko se koristi
Srebrno/belo Aluminium prah Al
Srebrno/belo Magnezijumski prah Mg
Srebrno/belo Titanijumski prah Ti
Srebrno/belo Antimon(III) sulfid Sb2S3
Infracrveno Cezijum nitrat CsNO3 dve jake spektralne linije na 852,113 nm i 894,347 nm
Infracrveno Rubidijum nitrat RbNO3
  1. ^ B. J. Kosanke et al. Pyrotechnic Chemistry. Volume 4 of Pyrotechnic reference series, Journal of Pyrotechnics, 2004 ISBN 1889526150, p. 30