Prednji i zadnji kraj

С Википедије, слободне енциклопедије

U softverskom inženjerstvu, termini front end (prednji kraj) i back end (zadnji kraj) predstavljaju razlike između sloja prezentacije (front end), i sloja pristupa podacima (back end) jednog softvera, ili fizičkog dela, tj. hardvera. U klijent-server modelu, klijent uglavnom predstavlja front end, dok se server uglavnom smatra kao back end, čak i kada se neki poslovi prezentacijskog sloja rade na samom serveru.

Uvod[уреди | уреди извор]

U softverskoj arhitekturi, može postojati mnogo nivoa između hardvera i krajnjeg korisnika. O svakom se može govoriti kao o front end-u i back end-u. Reč front je abstrakcija, koja pojednostavljuje pozadinske komponente i time pruža interfejs lak za korišćenje, dok back uglavnom brine o biznis logici i skladištenju podataka.

U telekomunikacijama, front-om se mogu smatrati uređaj ili servisi, dok je back infrastruktura koja podržava pružanje usluga.

Neko osnovno pravilo je da je klijentska strana (ili front end) neka komponenta koju korisnik kotroliše. Kod na strani servera (ili back end) se uglavnom nalazi na samom serveru, često fizički daleko od korisnika.

Definicja Softvera[уреди | уреди извор]

Razvoj veba kroz primer[уреди | уреди извор]

Drugi način da shvatite razliku između ova dva elementa je razumevanje znanja koje je potrebno za front end, nasuprot developeru koji radi na pozadini (back end) softvera. Lista ispod se fokusira na razvoj veba i poslužiće nam kao primer.

Front i back end fokusirani[уреди | уреди извор]

Front-end fokusirani[уреди | уреди извор]

Back-end fokusirani[уреди | уреди извор]

Imajte na umu da obe pozicije, bez obzira što se radi na jednom proizvodu, zahtevaju dosta razlčit skup veština.

Definicija hardvera[уреди | уреди извор]

U računarskim mrežama, front end može da predstavlja bilo koji hardver koji optimizuje ili štiti mrežni saobraćaj.[4] Naziva se aplikacioni front-end hardver zato što se nalazi na front end-u ili na samoj granici mreže. Mrežni saobraćaj prolazi kroz front-end hardver pre ulaska u mrežu

U proizvodnji procesora, front end dizajn bi bio početni opis ponašanja kola u jeziku za opis hardvera kao što je Verilog, dok bi kod back end-a dizajn bio proces mapiranja tog ponašanja na fizičke tranzistore na toj matrici.[5]

Takođe pogledajte[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thapliyal, Vimal. „Difference Between Frontend and Backend MVC – Joomlatuts”. joomlatuts.net. Архивирано из оригинала на датум 11. 03. 2018. Приступљено 2016-12-30. 
  2. ^ Gutierrez--Osuna, Ricardo. „L18: Speech synthesis (back end)” (PDF). tamu.edu. Texas A&M University. Архивирано из оригинала (PDF) на датум 14. 02. 2019. Приступљено 2016-12-29. 
  3. ^ Bin Muhammad, Rashid. „Operating Systems Notes”. www.personal.kent.edu. Kent State University. Приступљено 2016-12-30. 
  4. ^ O'Dell, Mike. „Network Front-End Processors, Yet Again | June 2009 | Communications of the ACM”. cacm.acm.org. Приступљено 2016-12-30. 
  5. ^ „Front-End Design | Online Documentation for Altium Products”. techdocs.altium.com. Приступљено 2016-12-30.